How I’m Getting The Idea?

Mungkin tajuk posting kali ni agak pelik skit berbanding yg dulu2… sesaja je aku kasi tajuk tu… aku pun x tau btul grammar dia…. aku main hentam kromosom je laa… lantak laa apa org nak kata… janji aku happy… lagipun ni blog aku… aku punya suka laa… peace… jangan marah2 yek…

Emm… jauh lak aku melalut kali ni… sbenarnya byk gak cara aku dapat idea ni… x kisah laa idea utk wat design ker… wat decoration ke… wat lirik lagu @ puisi… ataupun idea nak menulis ni… basically… aku byk dpt idea melalui visual… ape yg aku lihat itulah yg mendatangkan idea @ memberi ilham kepada diriku… sometimes aku melihat sesuatu tu agak lama… seolah2 berkhayal (maybe ade member2 rapat aku yg perasan)… bagi aku… keindahan ciptaan-Nya perlulah kite semua hargai kan? termasuklah kecantikan seorg wanita… hehehehe… just joking…

Selain tu… aku suka gak duk dalam toilet lama2… terutamanya waktu mahgrib (agak2 syaitan yg lekakan aku… hehehe…) aku sendiri pun x pasti apa yg aku wat dalam toilet tu… macam2 yang aku pikir time tu… seolah2 aku berada di dunia yg lain… jauh dari dunia realiti…sedar2 dah dekat setengah jam aku duk dalam toilet tu… nasib baik laa housemate aku ni x suka mandi malam… hahaha…. so xde laa org kacau time aku mandi… tapi dalam toilet tu laa macam2 idea yang aku dpt… smpai x sempat aku nak simpan dalam memori otak aku ni… mungkin ade yg rasa pelik kan? lantak laa… janji aku susahkan org lain… btul x?
Teruskan membaca

Warkah Dari Seorang Teman Bernama Melinda…

Kali ni aku malas nak taip blog aku… so aku edit jer emel dari temanku yg baik hati… thanx for ur advise… really appreciate it…

Bahagian Pertama

i support u..

hey palie.

pe benda la yang ko merepek kat blog ko tuh…tak patut langsung ko nak rasa sedih sbb cinta ko tak diterima..

pada ako la kan..
first time tgk ko..
ako mmg rase ko nih hampeh+selekeh..
ako rasa…biar betul ada org camni..
tapi…bile ako kenal ko jek..
ko happening gile…baik gile..otak pun gile…otai lak tuh dalam design..
ko dah nak hampir perfect dah palie..serius..
ko baik sgt…tapi tak tau la..ako pun kenal ko yg baik2 jek..
blom tunjuk taring lagi kot..hehe bistuh..watpe nak sedih2..?
ko pasti ke ko cintakan die sbb die?
or sbb ko rasa kesunyian.? sume org keliling ko dah ade awek..tapi ko sorang je yg single? ko rase rendah diri? dun b a hypocrite!
ko tak perlu rasa semua tuh..
yg rugi dalam hal ni..perempuan tuh..sbb begitu mudah reject ko..tak beri ko peluang nak buktikan keikhlasan hati ko…or mungkin jugak die ade sbb yg lain..

erm…ako nih siapa je la nak bagi nasihat.. ako faham perasaan ko…ko kire beruntung palie…ko masih blom memberi sepenuh cinta ko…cam ako..ako mmg terlalu sayangkan die tapi…. (bahagian ni terpaksa aku cut… aku xnak bocorkan rahsia melinda…)

i`m glad to hear that ko semakin ok..and dah mula fokus dlm kehidupan ko..mmg kite perlukan pasangan dlm hidup…tapi kan palie..biarlah cume satu aje…bercinta byk2 kali wat pening kepala jek..n jgn ko mimpi la senang2 jek nak jumpe permaisuri hati kau tuh…susah dapat…susah lepas…
n..one more thing…IKHLAS…ko suke die sbb hati ko suke die..bukan sbb terdesak..n lihatlah dgn mata hati…ko nak idup lama ngn die…pastikan die ade perasaan yg sama spt ko…cinta mmg tak bler dipaksa..

ako tak nafikan..ako sendri byk gile probs ngn bf ako…sumtimes i just wish to be alone in this world..tapi..ako tau..ako perlukan die lebih dari die perlukan ako…

ko org yg baik…dan ako doakan ko jumpe dgn org yg baik…yang lebih sempurna..yang lebih memahami…biarlah..ko perlu tunggu…tapi kebahagiaannya kekal sepanjang hayat…ko tak perlu cari cinta…ia akan datang sendri..pasnih..kalu ko ade perasaan kat mane2 gurl…just take it slow..pelan2…jgn ikut sgt perasaan terburu buru ko tuh..nanti lucca d jiwa lagi…
lagipun jodoh di tgn Tuhan…
laki n perempuan pun ada mcm2 jenis..
ada yg ske pandang rupe..
ada yg ske pandang duit..
ada yg ske pandang hati..

ko kategori mane palie?
kalu ko nak yg berduit…jenis perempuan yg camtuh gak la yg ko akan dapat…hidup ni ada karma..what u give..u get back…think bout it..

well..ako mintak maap la kalu ako wat luke lama ko berdarah kembali kan..but as a friend..ako rase ko best…dan ko layak terima gadis yg terbaik..
sory eh kalau ada terkasar bahasa…ako mmg cakap straight to the point…tak reti nak kias2.. 🙂

take things as it is..
just enjoy urself…
just be yourself…
Teruskan membaca

Hasil Nukilan Aku Selama Ini…

Emm… dah lama aku nak letak lirik2 lagu yg pernah aku hasilkan selama ni… tapi x kesampaian sebab xde keberanian yang jitu… hahaha… tapi buat kali pertamanya aku nak publish lirik2 lagu tu dalam blog aku… lirik2 ni adalah olahan jiwa serta luahan hati aku selama ni… hayatilah maksud yg cuba disampaikan…

* Lirik2 lagu ni aku hasilkan khas utk first ex-girlfriend aku dulu… lirik ‘Penantian’ tu aku hasilkan before couple ngan dia… then lirik ‘Kehadiran’ lak aku hasilkan semasa tgh hangat bercinta… hahaha… x tau laa dia still ingat kat aku @ tak… tapi x kisah laa… janji dia bahagia ngan insan tersayang…
——————————————————————————

[ Penantian ] -Palie- [7/2/2004 5.05 ptg]

Bertahun ku menunggumu
Namun hingga kini
Belum kupasti…

Adakah diriku ini bertakhta di hatimu
Atau dirimu itu sudah dimiliki
Insan yang lain…

Tak perlulah berpura-pura
Mempermainkan diriku ini
Kerna ku tak mampu lagi
Untuk bersabar
Dan menahan amarah diri
Yang semakin meluap-luap

Mengapa harus
Kau bersikap demikian
Pada diriku ini
Apakah salahku
Selama ini…

Tak pernah kulupakanmu
Tak pernah kutinggalkanmu
Tak pernah kukhianatimu
Tak pernah kumenduakanmu
Tak pernah kubohongimu
Tak pernah ku berpaling darimu

Kenapa…!! 3x

Apakah silapku ??
Katakanlah padaku
Agar kusedar kesalahanku….
Agar dapat ku betulkannya semula…

—————————————————————————–

[ Kehadiranmu ] -Palie- [16/12/2004 1.04 pagi]

Hadirmu dalam hidupku
Umpama sinar cahaya
Yang menceriakan
Kesuraman serta kesunyian
Yang bertakhta dalam jiwaku
Selama ini

Sungguh ku tak sangka
Kau izinkan diriku hadir
Menyemai benih kasih sayang
Dalam dirimu
Berkembang menjadi putik cinta
Yang pasti membuahkan satu kebahagiaan

Setiap detik yang berlalu
Pasti ku merindui wajahmu
Setiap langkah yang dihayun
Pasti ku teringat gelak tawamu

Sukar untuk ku melupakan dirimu
Yang sentiasa mekar dalam ingatanku
Ku sentiasa berpegang teguh
Pada janji serta prinsipku
Untuk tabah menghadapi
Setiap rintangan
Dan pahit maung

Bersama-sama denganmu
Sentiasa ku berdoa
Agar mahligai bahagia
Yang kita bina bersama ini
Berkekalan hingga akhirnya

———————————————————–
” Jari-jemari yang menekan keyboard ini pasti kenal setiap huruf yang ditaip… “
Teruskan membaca

Di Keheningan Malam…

11.47 malam… 12 Januari 2007…

 

Penat btul keje ari ni… tapi aku x kisah pun… aku rasa cam enjoy gile keje sini… macam2 benda baru yang aku blaja kat sini… petang tadi baru jer siap ukir polystyrene… best gak… layan giler… dah lama aku x wat keje2 halus & berseni camni.. kalu x silap aku laaa… last sekali aku wat mende2 camni masa aku amik Pendidikan Seni masa SPM dulu… tahun 1999… mak oii… dah lama giler tu… dah rasa cam keras balik tangan ni… terpaksa laa wat pelan2… btul laa kata seorg pak guard yg keje sini… katanya padaku… “sinilah tempat yang paling sesuai utk ko asah balik bakat yang dah lama terpendam… ” aku akui mungkin ada kebenaran kata-katanya tu… ye laaa… sejak aku guna computer utk wat design2 ni… aku dah jarang2 sentuh pensel… kertas lukisan… kanvas… water colour… poster colour… krayon… berus lukisan… pensel warna… inking pen… pisau… bla… bla… bla… yang aku biasa pakai pun… cat pelaka jer… tu pun wat banner jer… kekadang rasa cam rindu lak nak wat lukisan ikut cara manual ni… tapi nampaknya cam masa x izinkan aku berbuat demikian… ntah laa…

 

Mula2 aku bercadang nak makan sambil lepak2 ngan member2… then bile aku contact diorg semua… masing2 ade komitmen lain… ade yg dah makan ptg… ade yg nak study… ade yg nak rehat kat bilik… ade yg gi jalan2 @ shopping… ade yang ada temujanji (atau dating dalam bahasa bunga2nya)… bla… bla… x larat aku nak tulis semuanya… so kesimpulannya… aku makan laa bersendirian… kekadang rasa cam best gak layan lost sorg2 ni… lebih2 lagi dalam kesejukan di kala hujan turun tak berhenti2 dari semalam… emm… mungkin lumrah kehidupan… ada masanya kite perlu bersendirian… ade masa kite bersosial… tgk laa keadaan semasa camner… cam sadis lak citer aku ni… tapi x kisah laa… janji aku susahkan org lain…

 

Oh ya… sebut pasal member2 ni… baru aku teringat sesuatu… kepada member2 aku dari Kelab Kaunseling & Kerjaya (KKDK) UTM Skudai…di kesempatan yang ada ni… aku memohon ribuan kemaafan ngan sikap aku semasa gerak kerja Karnival Kerjaya ‘07 (tempohnya 2 minggu)… ternyata banyak perubahan yg berlaku pada diriku dlm masa 2 minggu tu… ntah laa… aku seolah2 menjadi seseorg yg lain… baru skang aku tersedar tentang perkara tu… ntah laa… terasa betapa bodoh diri ni yg berubah kerana seseorg… sorry my frenz… thanx a lot coz sedarkan diriku yg serba kekurangan ni…

 

Sebelum jari-jemari in berhenti menulis… sebelum mata pena ini ditutup… oppss… silap… sebelum jari telunjuk aku men ‘shut down’ kan komputer ni… izinkan aku mengucapkan berjuta2 lemon kepada semua member2 yg support aku selama ni… jasamu tiada tandingannya… hahaha… chow…

 

P/s : Mungkin korg perasan kenapa kekadang aku posting smpai 2-3 posting dalam masa 1 masa… kalu korg nak tau… aku wat blog ni dlm microsoft word dulu… then bile aku ade masa… baru aku upload sekaligus… jimat skit masa… hehehe….

Teruskan membaca

Happy Holiday…

“Firstly… aku nak minta maaf kepada mana2 individu yang terasa ngan tulisan blog aku selama ni… x pernah terniat di hatiku untuk menjatuhkan air muka sesapa pun… so aku btul2 minta maaf kalu ade terkasar bahasa hingga terguris jiwa sang pembaca blog ni…”

 

7/1/2007 (Ahad)… 11.43 malam…

 

Emm… enjoy lak aku ari ni… cam best laa lepak2 ngan member2 di hujung minggu camni… sejak aku bekerja skang ni… aku lebih menghargai setiap cuti yang aku ada… setiap saat yang berlalu terasa begitu berharga bagiku diriku skang… aku pasti merasa menyesal sekiranya tak buat apa2 yang berfaedah… pada kebiasaannya aku lebih suka ronda2 sekitar JB ni… gi main bowling… berkaraoke… tengok wayang… window shopping.. blaa… blaa… thanx kepadakama astakona… wanie asparagus… ain zalikhos… koyan aspalela… fuad dealova… dan cheq in ‘sang pencita wanita’….

Korang semua memang cool habis… bab2 cinta korg memang expert… siap ade prinsip & falsafah masing2… hahaha… masing ade cara tersendiri… janji korg semua bahagia…

 

 

Teruskan membaca

Mentari Kembali Bersinar…

Hari ni aku terjaga agak lewat dari biasa… sedar-sedar mentari sudah memancarkan cahayanya yang ceria… aku mengagahi diriku utk bangkit walaupun ianya agak sukar… aku dah berazam sempena tahun baru ni… bekerja dengan lebih gigih serta tekun… aku juga akan berusaha utk melupakan kisah2 silam serta kenangan2 pahit yang pernah aku alami selama ni… ntah laa… mungkin agak sukar utk melupakan semuanya… tapi kalu kite x berusaha… manalah tahu hasilnya… betul x?

 

Skang ni… aku dah rasa kembali kepada kehidupan normal… seperti sediakala… saat sebelum aku mengenali dirinya… jiwa aku kembali tenteram… hati semakin sembuh dari luka… tapi parutnya pasti sukar hilang… aku pasrah dengan apa yang berlaku ke atas diriku sebelum ni… aku berserah sepenuh jiwaku kepada-Nya… hanya Tuhan Yang Maha Mengetahui segala-galanya… pasti ada hikmah di sebalik apa yang berlaku… mungkin hanya aku yang tak menyedarinya…

Teruskan membaca

Perubahan…

1/1/2007… 10.47 pagi…

 

Sedar x sedar ari dah masuk tahun baru… yupp… tahun 2007 menjelma menggantikan tahun 2006 yang baru berlalu semalam… ini bermakna bertambah lagi setahun usia aku… betul laa apa yang aku rasa selama ni… masa semakin pantas berlalu… ntah laa… aku rasa cam semalam baru aku masuk tadika… semakin hari aku terasa lebih matang… betul laa kata2 org tua… usia mematangkan kita… kekadang aku tergelak sendiri bila mengenangkan zaman aku masa dulu-dulu… byk dah benda yang aku wat sepanjang hidup aku ni… byk kenangan pahit & manis yg pernah aku rasai selama ni… aku pun x pasti ngan masa depan aku skang ni… banyak persoalan bermain2 di mindaku skang… bile aku balik Terengganu ?? adakah aku akan stay kat JB ni buat selamanya ?? bile masa aku nak berumahtangga ?? kalu nak dilayan semua persoalan2 tu… mau jadi biol otak aku dibuatnyer… silap2 ari bulan bleh muntah hijau…

Teruskan membaca