Love Is Cinta ?

Rasanye cam dah lama aku x ungkaikan perkataan CINTA ini… mungkin ade antara member2 aku yg muntah hijau bile aku cuba bangkitkan isu ni.. ntah laa.. malam ni diriku seolah2 terpanggil untuk melakar pengertian CINTA dalam warkah elektronik yang bernama ‘Blog’ ini… lantak laa kalu ade yg kata aku layan jiwang karat ke ape… janji aku x susahkan sesiapa… aku tulis ni pun secara tulus ikhlas dari hati nuraniku… tiada kaitan dengan sesapa samada yg masih hidup @ sudah tiada… opps.. di kesempatan yang ade ni… marilah kite bersama2 sedekahkan Al-Fatihah kepada saudara2 kite yang sudah tiada…

Tajuk entry aku kali ni sama ngan tajuk filem Indonesia yang bakal ditayangkan di pawagam2 yg berdekatan x lama lagi.. eh.. eh.. btul ke filem ni ade tayang kat Malaysia.. ke dah abis tayang… hahaha… lantak laa.. ni ade skit sinopsis filem ni…

loveiscinta.jpg

Love is Cinta, tells story about Cinta and Ryan, high school students who have feeling for each other but have difficulties to express it. Near the graduation day Ryan only says the word ‘Love’ to Cinta. After the graduation Ryan has to continue his study to America. In America, something happened to him. Feel that he has unfinished love with Cinta, he comes back as other person, Dony.


Ok laa.. berbalik semula ke pangkal jalan yang terang-benderang… aku wat entry bukan sebab nak promote filem tu.. aku nak wat skit nukilan @ cetusan jiwa yang x keruan ni… ade orang kata cinta ni buta dan tak dapat diungkapkan dengan kata2… tapi smpai skang aku still berasa hairan dengan karenah2 segelintir masyarakat kite… terlalu mudah untuk meluahkan ungkapan cinta @ sayang kepada insan lain… seolah2 perkataan “I LOVE U” ni menjadi salah satu permainan yang mengasyikkan di masa lapang…. smpai ade yg sanggup mengorbankan harga diri dan maruah semata2 kerna sebuah cinta… tu belum termasuk bercinta ngan sesama jantina…. aku x mampu nak ulas semua ni.. kerna aku bukannye seorang penyelidik hatta penyiasat remaja mahupun belia 4b kampung dusun…. sanggupkah kite membuat pengorbanan yang tak terkira banyaknye sebelum kite mampu merasai secebis kenikmatan @ kemanisan madu cinta? tepuk dada… tanyalah iman…

Cinta hadir tanpa diduga.. bila2 masa jer dia bleh datang… adakala ianya datang bile kite tak memerlukannye.. adakala ianya pergi menghilang di kala kite sangat2 memerlukannye… huh… sungguh kompleks cinta ni yek… lebih kompleks dari struktur besi waja serta wayar2 di badan Optimus Prime… mungkin kite pernah kecewa dalam bercinta… kasih sayang yg diberikan kepada seseorg itu tidak dihargai… laksana air paip yg dijirus ke atas daun keladi… dan kemudiannye menyembah membasahi permukaan tanah liat di bumi ni… ade seorg kawanku pernah berpesan kepadaku…

” Tak usahlah kite terlalu berharap kepada yang x sudi… kerna pastinye ade insan lain yg btul2 menyayangi diri kita… dan pabila kita bertemu dengan seseorg yg btul2 menyayangi kite… jagalah dia sepenuh hati kita”

“Wahai anda yg bergelar manusia,cubalah fikirkan mungkin ALLAH sengaja mahu anda berjumpa dengan orang yang salah sebelum menemui insan yang betul supaya apabila anda akhirnya menemui insan yang betul, anda akan tahu bagaimana untuk bersyukur dengan nikmat pemberian dan hikmah disebalik pemberian itu”

Yupp… kita mungkin telah bertemu dengan seseorg tapi tak lama kemudiannya berpisah… itu bermakna mungkin ada insan yang lebih baik untuk diri kite… jodoh pertemuan di tangan-Nya… kita harus sedar tentang itu… bangkitlah dari tidur lena yg panjang… buka mata.. buka hati.. pasti kita nampak kebenarannya itu.. sesuatu yang berlaku tu pastinya ade hikmah di sebaliknya… bak kata pepatah.. kalau tiada angin.. masakan pohon kelapa bergoyang seperti tarian Inul Daratista…

Dan satu lagi… agak mendalam maksudnye…

“Berikan cinta 90% kepada orang yg kita cintai… dan simpanlah lagi 10% perasaan benci agar kita tidak hilang arah pedoman bila si dia meninggalkan kita kelak”

Agak drastik dan ke’emo’an gak nasihat yang diberikan kepadaku ni… maybe ade yang tak bersetuju… tapi bagi aku… ianya bagaikan satu kata2 yg agak mencengkam jiwa serta perasaan aku satu ketika dahulu… terlalu tepat halatujunya… seumpama menaiki flying roller coaster di Genting Highlands sambil memakan ais krim goreng…. andainya kita meletakkan perasaan cinta 100% pada seseorg tu… bagaimanakah agaknya kalu si dia sudah tiada di muka bumi ini… mampukah kite hidup sendirian tanpa dirinya di sisi kite? haruskah kita mengambil tindakan bodoh lagi bangang untuk memutuskan hayat sendiri? tentulah tidak… life must go on… x kira laa ape yg berlaku…

Emm… nampaknye cukup laa setakat ni bebelan aku pasal C.I.N.T.A…. dan jangan lupa dengar lagu C.I.N.T.A. dari kumpulan XPDC sebelum tidur… dan jangan lupa basuh kaki agar anda tidak dilanda kemimpian yang ngeri… adios amigos…

26 Respons

  1. btol tuh.. kompleks btol kalo nk citer pasal cinta.. haha.. tp tu laa, cinta tuh hadir seperti tak dijangka.. seperti “cinta pandang pertama” kan cinta yg tak dijangka.. hehehe..

  2. btul2… aku sokong tu.. kite langsung xleh jangka dari mana datangnye cinta tu… maybe dr planet venus kot? xpun jupiter…

  3. wah..adakah citer Love Is Ayam ni ade adegan cium mulut?
    adakah mulut acha berdarah selepas membuat adegan tersebut?
    kenapa diep mesti berlakon dengan jantan lembut tu? kenapa bukan gua? atau bukan dengan Lu?
    Sesungguhnya gua amat bengang dengan cerita ini…hahaha..kalau tak dapat tgok bersama awek la…kalau tengok bersama awek best gilep citer ni…sebab ianya mendatangkan stim, pabila tiba2…tanpa awek kita sedari kita telah hilang dan pergi kedakapan wanita lain di panggung wayang…

  4. apehal chenta? apehal?
    aku dengar cite ni dari si harizmuthu.. dia dari taun lepas tunggu cite nih.. suke sangat die klu cite yg meleleh2 cam taik itik neh.. tapir la lu..

    eh.. aku baru terperasan.. apesal ikon link ko sama cam aku punye??? ajaib!!!!!!!!!!

  5. waahhhhhaaa..kejadah dier….org tampam dan kacak mana layan cinta2 nie.ngeeeeeee….

  6. “Berikan cinta 90% kepada orang yg kita cintai… dan simpanlah lagi 10% perasaan benci agar kita tidak hilang arah pedoman bila si dia meninggalkan kita kelak”

    >>tho love is not really my forte..but this quote is damn true. been holdin on 2 it for 22yrs of my life..n it has nvr failed me yet. =D heee..

  7. “declare ur love before its too late”
    kate iklan cite tuh!

  8. kalau org itu mengajak aku menonton cerita ini bermakna beliau memang suka saya :”>
    tapi…
    adakah ini akan menjadi nyata atau mimpi semata2?
    huuuu v_v

  9. hariz – adegan cium mulut? mane laa aku tau… lgpun bukan aku yg wat filem ni… hahaha… maybe adegan cium ayam ade kot… :p

    amrah – apakah anda dan hariz mempunyai hubungan percintaan yg x kesmpaian? dan 1 lg… apekah url blog anda? silalah bagi terus kepada nama yg tertera dia atas sebelum kelewatan bakal menjelma…. hahahaa….

    sankai – kacakkah anda? adakah anda adik kepada arnold susahnakeja? huhuhu…

    ira – bagus2… tp kekdg pengalaman putus cinta tu pun ade kebaikannye… ianya bleh mengajar kite erti kematangan serta realiti kehidupan di duniawi ni…

    wawa – btul tu.. declare laa seblum terlewat.. tapi ade satu kata2 yg agak menarik… “better late than never”… ntah laa… mane satu nak pakai ni… hehehe….

    rina – sudikah saudari menonton wayang ini bersama saya? hahahaha… kang x pasal2 aku kena ketuk ngan pak-ngah ni…

  10. cipet.. amrah tu aku la… aku salah taip nama… demet..

  11. laa… ngah… apsal tukar jantina lak ni… hehehe… memang ikon link aku sama cam ko… aku xbgtau ko lagi yek yg aku curik ikon link tu dari ko… hehehehe…

  12. kenapa pakngah nk ketuk anda?

  13. ntah laa rina… hobi pak ngah kan suka ketuk kepala orang… katanye nak ilangkan tensen akibat kebosanan yang amat terlampau….

  14. love this song..=)
    just nk share ngan ur blog reader

    Ada cinta

    Ucapkanlah kasih..
    Satu kata yang kunantikan
    Sebab ku tak mampu membaca matamu
    Mendengar bisikmu
    Nyanyikanlah kasih..
    Senandung kata hatimu
    Sebab ku tak sanggup mengartikan getar ini
    Sebab ku meragu pada dirimu
    Mengapa berat ungkapkan cinta
    Padahal ia ada
    Dalam rinai hujan, dalam terang bulan
    Juga dalam sedu sedan
    Mengapa sulit mengaku cinta
    Padahal yang terasa
    Dalam rindu dendam, hening malam
    Cinta.. terasa ada…

  15. thanx cik annie for ur lirik…. layan gak lagu ni… aku br jer download… hahaha…. layan jiwang karat jap…

  16. ermmm…cinta???mmg complex n complicated ssgt.

    i’ve meet love. i’ve keep it. i’ve treat it with devotion. i’ve cared for it. i know it loves me too. but it’s just happen to slipped out of my hand…where it goes??
    😦

  17. rina… setiap ape yg berlaku tu ade hikmahnya… kita hanya mampu merancang serta berikhtiar… tapi hanya Dia yang menentukan segalanya… dan hanya kepada-Nya kita berserah serta bertawakal…

  18. thanks palie..aku nak lari!! nak bedah otak aku..nak buang apa yg ada dlm ni.. but i know its impossible! aku syukur sgt aku ada agma & pegangan.. klau x msti da lompat dri tngkap blk aku ni..

  19. alaa… yg lepas tu biar laa jadikan kenangan… sebagai pedoman utk kita di masa depan… at least ko dah blajar something… erti kesetiaan & kekecewaan… semua tu lumrah kehidupan… yg mengajar kita supaya menjadi lebih matang… dan pandai membezakan antara intan permata ngan kaca…

  20. aku da post entries kat blog..emm..lega skit jgk..thanks atas advice kau..

  21. hai cinta tu hadir tanpa di paksa dan cinta tu tak kan datang tanpa di duga jadi jaga lah dia seperti mana you all menjaga diri you all.

  22. hanya cinta suci yg adir dalam hati yg suci
    .

  23. cinta itu …..
    dan itu yang terjadi sama aku..aku belum berani untuk bilang kepada org yang aku cinta kalo aku Cinta ama dy…Tapi setela aku nonton film ini…aku punya keberanian buat ungkapkan itu semua.

  24. Ermm.. hebat jugak palie berkate2..hihi.. sy tak komen pasal cinta… kurang knowledge.. komen psl aiskrim goreng leh laa…hihi ; ) “seumpama menaiki flying roller coaster di Genting Highlands sambil memakan ais krim goreng”

  25. AKU CINTA IRWANSYAH

  26. ehm…critanya so sweet bgt!!!! gara2 ityu aku dapet no tlp cow_dri tmnQ. klu bisa_ puterin lge dunkz, coz aq sneng bgd ma critana…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: