Bandar Lucca…

Setelah bertahun2 mencari tempat asal kediamanku sewaktu kecil dahulu kala… akhirnya berjaya gak aku menemuinya… tu pun setelah puas aku merayu2 pada Makcik Google supaya dibukakan minda serta jiwaku untuk menerima kenyataan… rupa2nya diriku dilahirkan di Italy.. patut laa nombor IC aku kat tengah2 tu tertulis 69…. lebih kurang camni laa… xxxxxx-69-xxxx (nombor lain terpaksa dirahsiakan kerna bimbang dengan pakatan sulit antara sankai ngan pak ngah)…

Tanggal 22 Julai… baru laa aku tersedar bahawasanya aku telah dilahirkan di sebuah bandar yang terdapat di Italy iaitu Bandar Lucca… dan dipercayai bahawa nama samaranku ‘Lucca D Jiwa’ ni adalah berasal dari bandar ini… harap maklum…

Masih ragu2 dengan kenyataanku?
Ni sedikit info yg aku perolehi dari Cik Wikipedia << Sumber Di Sini >> untuk menguatkan hujah2 bernasku… selamat berinformasi…

Republic of Lucca

Bandar Lucca

Lucca is a city in Tuscany, northern central Italy, situated on the river Serchio in a fertile plain near (but not on) the Tyrrhenian Sea. It is the capital city of the Province of Lucca. Among other reasons, it is famous for being perhaps the largest Italian city with its medieval city wall still entirely intact (though the city has expanded well past the original wall boundaries).

Lucca was the second largest Italian city state (after Venice) with a republican constitution (“comune”) to remain independent over the centuries. In 1805 Lucca was taken over by Napoleon, who put his sister Elisa Bonaparte Baciocchi in charge as “Queen of Etruria”. This affair is commemorated in the famous first sentence of Tolstoy’s War and Peace:

“Well, Prince, so Genoa and Lucca are now just family estates of the Buonapartes.(…) And what do you think of this latest comedy, the coronation at Milan, the comedy of the people of Genoa and Lucca laying their petitions [to be annexed to France] before Monsieur Buonaparte, and Monsieur Buonaparte sitting on a throne and granting the petitions of the nations?” (spoken by a thoroughly anti-Bonapartist Russian aristocrat, soon after the news reached St. Petersburg).

After 1815 it became a Bourbon-Parma duchy, then part of Tuscany in 1847 and finally part of the Italian State.

6 Respons

  1. poyo lagi..

  2. sukar utk dipercayai…
    hahahah

  3. hahaha…kau ni betul suke berangan…hahah…
    wei apsal bandar kau suke sidai kain kat tingkap ar?
    kenapa diorang suke tunjuk diorang punye baju dalam atau seluar dalam kat orang awam?
    apsal rumah yang kaler putih kat tengah2 tu pendek? tu mesti rumah pelacur kan?
    Dan ape pasal ade orang pakai payung kuning kat dalam gambar tu…? <—-yang ni aku leh jawab…

    Buat pengetahuan kau aku dah singgah kat bandar tu bersama 3 orang pengawal dan lebih kurang 20 orang escort PDRM kerana aku dipayungkan dengan payung bewarna kuning adalah sebab aku seorang sultan di Itali sana….hahahha

  4. Owh makne nye kO bkn ank mesia la eh. So kO tOkleh la nyanyi lagu ‘ Saya ank mesia’ kn? kn?
    aku ank mesia. Jadi aku leh la nyanyi lagu tuh. kn? kn?

  5. ajurina – aku x poyo… cuma agak pemikiranku agak ke hadapan skit….

    nzra – x percaya pun xpe… sbb saye x rugi ape2… hehehe…

    hariz – ampunkan tuan hamba… sultan hariz… hamba hanya singgah sebentar di sana…

    maria – emmm…. tp kalu dah lebih 15 tahun menetap di malaysia… kiranye anak malaysia laa kan… kan?

  6. assalamualaikum en. Palie.
    pakcik..
    ni haaa makcik nak mintak tolon neh..
    tolon masuk blog
    http://chentaalisa.blogspot.com
    & yakinkan tuan punya blog tu tentang ip address.
    pls read her latest entry. then u’ll understand.
    dia still confuse bout ip address.

    sebenarnya dia ni mangsa kelentong cinta cyber for over a year. kononnya that guy mengaku dia kat toronto canada, hokkaido, japan.. bla bla bla..

    & that guy selalu maki hamun dia, n hancurkan hati dia.
    selama ni i terasa yg that guy bukan kat oversea. i can smell that he’s a scumbag lar. so semlm i ajar dia cara nak track ip address.. turn out to be that guy’s ip address is from sarawak ! he’s busted !

    but this nice lady still in doubt la.. still nak kepastian.

    so i need ur opinion on her latest entry.. pls leave ur msg in her shout box k..

    much appreciated.
    thanx..

    mekju =D

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: