Kronologi Di Musim Bas Terbalik…

Agak menarik isu yang dipaparkan dalam entry kali ini. Hangat! Begitulah ungkapan yang sesuai untuk menggambarkan isu ini. Seringkali isu ini diwar-warkan secara meluas oleh media massa sejak akhir-akhir ini. Salah siapa? Entahlah.

Untuk pengetahuan semua, aku sebenarnya agak sibuk kebelakangan ini. Dan kesempatan untuk meng’update’ blog ini amatlah terhad. Alhamdullilah. Semuanya telah berakhir. Jadi, dapatlah aku berblog seperti sediakala. Harap-harap penjelasan ini dapat menjawab segala pertanyaan serta persoalan yang bersarang di hati sesiapa yang berkenaan.

Sebenarnya, aku mencipta beberapa rekod peribadi di bulan ini. Salah satunya adalah jumlah perjalanan jarak jauh menggunakan bas ekpress. Dan rekod inilah yang cuba aku kaitkan dengan tajuk entry kali ini. Terasa kengerian pada diriku ketika menaiki bas-bas ini. Tapi syukur ke hadrat Ilahi kerana hingga saat ini aku masih bernafas. Alhamdullilah. Di sini aku paparkan waktu-waktu perjalanan aku menaiki bas ekpress.

11 / 08 / 2007 – Trip Ke Singapura (1 Hari)

20 / 08 / 2007 – Menaiki Bas Ke Besut,Terengganu

22 / 08 / 2007 – Menaiki Bas Ke Skudai, Johor Bahru

24 / 08 / 2007 – Menaiki Bas Ke Besut,Terengganu

28 / 08 / 2007 – Menaiki Bas Ke Skudai, Johor Bahru

Tiket Bas

Oklah. Setakat ini dahulu buat kali ini. Berjumpa lagi di entry akan datang. Wassalam.

Lima…

Tag? Inilah pertama kali diriku di’tag’ oleh seseorang. Sama seperti Azrul Angkawasan (Angkawasankah dia?). Dan orangnya tidak lain dan tidak bukan… Pak Ngah. Apakah salah diriku wahai Sang Kepakngahan hingga aku di’tag’ sedemikian rupa. Adakah diriku ini berhutang jiwa raga dengan dirimu? Katakanlah kepada diriku dengan sejujur-jujurnya. Agar tidur lenaku tidak tergugat kenyenyakannya.

Oklah. Persetankan segala persoalan-persoalan yang bermain-main di benak minda. Itu hanyalah mainan serta khayalan dunia semata-mata. Dan lupakan segala emosi bergelojak di jiwa. Atas dasar persahabatan yang telah utuh terjalin selama ini, aku kupenuhi permintaan Pak Ngah yang tidak seberapa ini. Akan kugagahi diri bersama-sama tenaga kudrat yang sedia ada untuk menaip bait-bait perkataan lantas menjawab segala persoalan yang wujud dari ‘tag’ ini.

Lima? Sungguh ringkas tajuk ‘Tag’ yang diberi. Akan tetapi, untuk menyiapkannya mungkin tidak semudah tajuknya. Dan pastinya aku terpaksa mengambil masa yang agak lama sedikit untuk menyempurnakannya. Barangkali sepurnama bulan mengambang. Ataupun sebatang rokok yang dihisap oleh Sankai (Betul ke beliau menghisap rokok?).

Ahh. Aku perlu berhenti membebel. Andainya aku terus membebel tanpa hala tuju yang jelas, pasti entry ini akan menjadi sebuah novel. Novel? Mampukah aku menghasilkannya?. Semua itu karutan sahaja. Oklah. Dengan bangganya, aku mulakan acara ‘tag’ ini.

5 things found in my bag:

Buku Nota. Aku mencatat segala idea @ ilham yang terlintas di kotak fikiranku. Biasanya lakaran lebih banyak dari tulisan.

Pen Hitam. Aku tidak tahu kenapa aku lebih menyukai pen berwarna hitam dari pen biru. Pensel juga aku tidak gemari. Malah hampir segala lakaran aku menggunakan pen hitam. Agak pelik kan?

Milo 3 In 1. Pejabatku hanya menyediakan Coffee 3 In 1 sahaja. Aku agak kurang menggemari coffee kerana kandungan kafeinnya yang agak tinggi. Betul ke fakta ini?

Pen Drive Kingston. Tempat penyimpanan artwork-artwork aku yang terkini.

Handphone Motorola L7. Aku selalu letak dalam beg aku sebab malas nak letak dalam poket seluar.

5 things found in my wallet:

Duit. Ini satu kemestian untuk memudahkan proses perbelanjaanku.

Kad ATM. Hanya 4 keping kad ATM yang aku ada sekarang iaitu BCB, Maybank, RHB Bank dan Bank Simpanan Nasional.

MyKad. Sebagai bukti aku warga Malaysia.

Lesen Memandu. Untuk membolehkan aku memandu kereta @ menunggang motosikal dengan aman damai tanpa gangguan pihak JPJ.

Resit / Tiket. Resit ATM dan tiket wayang menguasai hampir 3/10 isipadu wallet aku.

5 favourite things in my room:

My Computer. Aku tidak dapat bayangkan kehidupanku tanpa sebuah komputer. Inilah sumber hiburanku untuk menghabiskan masa terluang.

Katil. Sungguh enak rasanya apabila dapat tidur di atas katil king size beralaskan tilam yang empuk.

DVD / CD. Anime. Movie. Games. Software. Pendek kata semua kategori ada.

Selimut Hitam. Sememangnya selimut ini berwarna hitam sejak azali lagi.

Kegelapan. Tanpa kegelapan, bagaimanakah aku mampu tidur nyenyak?

5 things I’ve always wanted to do:

Mengelilingi Dunia. Untuk mempelajari sesuatu yang baru.

Menjadi Jutawan. Siapa yang tidak mahu hidup mewah?

Memiliki Mitsubishi Lancer Evolution 8. Kereta idaman aku ini.

Membuka Syarikat Design. Insyallah.

Berkahwin. Masih kabur @ samar-samar.

5 things I’m currently into:

Blogging. Hobi terbaru aku buat masa sekarang.

Website Design. Inilah sumber mata pencarian rezeki aku.

Ubahsuai Kereta. Rujuk entry yang lepas.

Tidur. Perbuatan yang dilakukan dengan penuh keikhlasan. Tiada paksaan dalam melakukannya.

Balik Kampung. Menjenguk bonda serta ayahanda di kampung. Tanggungjawab seorang anak.

Erti Kemerdekaan…

“Dumm!!”

Bunyi pintu dihempas benar-benar mengejutkan aku dari lena yang panjang. Mungkin teman serumahku sudah pulang. Aku cuba bangkit tapi tak terdaya. Malas. Tambahan pula keempukan tilam ini benar-benar menggodaku untuk terus membanting tulang 4 kerat di atas katil besar ini. Huh. Satu lagi fahaman karut dariku. Dan barulah aku tersedar yang diriku ini telah terlelap untuk tempoh yang agak lama. Entahlah. Mungkin kerna kepenatan fizikal yang terlampau telah memangkin mindaku menjadi separa sedar. Ataupun mungkin kerna diriku sudah hilang arah tuju? Yupp. Sejak akhir-akhir ni, aku terasa seperti serba kekosongan. Tiada halatuju yang jelas serta nyata. Rutin harian aku hanyalah bangun tidur, pergi bekerja dan bersantai di rumah pada waktu malam.

“Kau kena ada target dalam hidup ni. Cari new excitement. Barulah kau tak rasa kesunyian.” Kata-kata Afiq terngiang-ngiang di telingaku.

Aku akui ada kebenaran di sebalik kata-katanya itu. Sungguh mendalam dan tersirat maknanya. Mungkin mindaku terpaksa ligat berfikir ke hadapan sedikit berbanding pemikiran sediakala. Ataupun aku tak perlu fikirkan apa-apa. Just let it go. Biarlah masa dan takdir yang menentukan segalanya.

Tempias gerimis di kaca jendela benar-benar menyedarkan aku dari lamunan. Saat ini, kedinginan benar-benar menyelimuti diriku. Terasa seolah-olah selimut yang menyelubungi diriku tidak lagi berfungsi. Aku terpaksa gagah diri untuk bangkit lalu mematikan suis kipas.

“Ahh. Dari aku layan tidur lama-lama, baik aku buat sesuatu yang berfaedah.” Getus hati kecilku.

Aku terus melabuhkan diri di depan komputer kesayanganku. Terus menekan power button sambil memikirkan apa yang hendak dilakukan. Buntu. Ternyata mindaku masih kekontangan idea. Kemudiannya aku terlihat senarai entry yang belum siap untuk blog aku. Salah satunya menyentuh isu kemerdekaan di Malaysia.

Lantas jari-jemariku pantas menaip perkataan ‘Erti Kemerdekaan’ di browser Mozilla Firefox. Hasilnya adalah seperti berikut:

“Kemerdekaan ialah pemerintahan sendiri oleh penduduk-penduduk sebuah negara yang secara amnya menuntut kedaulatan.”

Satu definasi umum yang aku perolehi dari Wikipedia. Agak menarik kan? Adakah itu erti sebenar kemerdekaan yang kita war-warkan selama ini? Adakah dengan keluarnya penjajah daripada negara kita ini, kita sudah merdeka? Adakah dengan kebebasan yang ada pada kita, kita sudah merdeka? Adakah dadah, judi, arak serta keruntuhan moral itu adalah simbol kemerdekaan? Ntah laa. Fikir-fikirkanlah sendiri. Tepuk dada, tanya iman.

Persoalan erti kemerdekaan benar-benar mencelarukan mindaku. Jiwaku menjadi semakin berkecamuk. Ahh. Lupakanlah. Aku cuba mengalih perhatianku dengan membuka Adobe Photoshop CS3. Termenung seketika. Mencari ilham serta konsep. Lantas idea bertemakan kemerdekaan berlegar-legar di kotak pemikiranku. Nampaknya bahang hari kemerdekaan semakin dirasai. Seolah-olah ianya menghantui jiwaku untuk seketika waktu. Aku tidak gentar. Biarkanlah. Tiada apa yang perlu ditakutkan. Jari-jemariku kian rancak bergerak. Mengawal tetikus serta menekan keyboard. Umpama rama-rama yang berterbangan bebas di ruang angkasaraya. Idea datang membuak-buak seakan-akan menerjah seluruh pelusuk ruangan mindaku. Ianya hadir spontan seolah-olah merestui hasil karyaku untuk kali ini. Aku nekad. Tekad. Aku tidak akan berganjak dari kerusi ini selagi karyaku belum disiapkan. Berat rasanya badan ini untuk bangkit dari tempat berlabuh. Dan sememangnya aku sebegitu. Sukar untuk aku berhenti andainya sesuatu hasil kerjaku belum disiapkan sepenuhnya. Fokusku ketika itu hanyalah tertumpu pada karya yang bertemakan kemerdekaan. Tekunkah aku? Mungkin ya. Mungkin juga tidak. Ianya benar-benar bergantung kepada mood serta persekitaran.

Akhirnya, sebuah lagi karyaku berjaya disiapkan. Itupun setelah penat bersengkang mata memerah minda. Mungkin karya ini tidak segah Pablo Picasso mahupun Vincent van Gogh, namun aku benar-benar berpuas hati serta bangga dengannya. Sekurang-kurangnya ianya hasil tangan serta cetusan idea aku sendiri walaupun ianya tidak mampu menandingi lukisan Mona Lisa hasil karya Leonardo da Vinci. Cetusan idea sendiri? Yupp. Kerna semasa pembikinan karya ini, mindaku tidak terikat dengan mana-mana konsep ataupun hasil kerja insan lain. Mungkin ada yang tidak bersetuju dengan pendapat aku. Terpulanglah. Masing-masing ada pendirian tersendiri. Tidak perlulah bertekak ataupun bertikam lidah untuk mempertahankan pendapat sendiri. Tiada guna semuanya itu. Yang menang jadi arang. Yang kalah jadi abu.

Pop Art Merdeka

Oh ya. Sebelum terlupa, ingin kupaparkan rupa wajah keretaku setelah dipasang dengan Jalur Gemilang. Menarik? Tidak kisahlah menarik atau tidak, yang penting semangat patriotik perlulah disemat sebaik mungkin di dada setiap warga Malaysia. Itu yang paling utama.

Merdeka ! Merdeka ! Merdeka !

Kereta Iswara & Jalur Gemilang

Tamat. Noktah.

Modified Kereta…

Emm.. entry kali ni tiada ulasan panjang lebar… just nak tunjukkan modification yg aku dah wat pada kereta kesayanganku ni… aku lebih prefer nak make-up bahagian luaran jer… yang dalaman tu ada gak aku modified skit2… cam speaker & enjin… enjin pun x banyak aku sentuh sebab xde duit yang mencukupi… dashboard pun dalam proses modifikasi… belum siap lagi.. kalu siap nanti.. aku kasi preview kat blog ni…so tataplah gambar ni sepuas hati anda semua tanpa sebarang bayaran dikenakan… chow…

My Iswara

P/s: Pasni maybe gaya penulisan aku agak sedikit berlainan… dalam proses mencari identiti penulisan tersendiri… harap kengkawan dapat membantu insan yang lemah ni (aku laa)…

Mari Memasak Bersama Mak Jah…

Catering

Penat.

Itu sahaja yang dapat aku gambarkan ketika ini. Jam menunjukkan pukul 2.15 pagi. Aku sebenarnya baru selesai buat kerja part time catering dengan Mak Jah Cafe dekat UTM Skudai. Ada majlis makan2 kat rumah Naib Canselor. Kalau tidak silap aku, Jamuan Pre-Konvokesyen. Yupp. Esok adalah hari bermulanya Majlis Konvokesyen Ke-39.

Huh. Ok laa. Nak tidur dulu.

P/s : Terima kasih kepada Mak Jah kerana memberi peluang saya buat kerja part time. Lain kali jangan lupa ajak saya. Tq.

Pejabatku Syurgaku…

Intro : Dah lama aku tulis entry pasal kerjayaku… nampaknya kali ni terpaksa gak aku tulis… dah x sanggup aku nak berdiam diri dan menahan amarah yang terbuku dalam hati ini…

Hari ni boss aku mengamuk lagi… yang menjadi mangsanya adalah seorang lelaki yang sedang menjalani latihan praktikal… kesian lak aku tengok mamat tu… x pasal2 kena maki hamun @ sumpah seranah sebelum di’terminate’… alasannya adalah kerana mamat tesebut telah membuat urusan peribadi (chatting, download dsb.) di ofis hingga mengganggu connection internet yang sememangnya slow… cuak gak aku time tu… ye laa… boss aku maki hamun betul2 sebelah aku… mau x cuaknya…

Aku ingat setakat tu jer… rupa2nya ada lagi… boss aku arahkan semua kabel network di setiap pc staff dicabut (kecuali staff senior)… maknanya tiada lagi internet untuk semua staff termasuk aku… demm… terasa cam nak tumbuk jer muka mamat praktikal tu… haram btul… ni rasa nak emo ni… smpai skang aku still panas ngan mamat tu lagi…

Oh.. lupa nak bagitau… petang semalam… boss aku dah fired seorg member aku yang kerja situ… dah masuk 2 tahun dia keje situ… last2 kena buang camtu jer… sebabnya dia download MP3… kesian member aku tu… dah laa kena buang kerja… pastu siap kena paksa sign surat resign… so maknanya beliau x dapat laa nak report kat pejabat buruh…

Before ni (awal bulan Ogos)… 2 orang staff di’terminate’ gak… salah seorgnya kena fired sebab selalu ponteng kerja… seorang lagi lak sebab x tau nak wat kerja… macam2 ragam manusia ni… ni rasa cam unsecure lak kerja kat sini… huhu… pening2… baik aku tido dulu laa… bye…

Trip Ke Singapura…

Disclaimer : Entry kali ni banyak memaparkan model2 wanita… kerana bilangan lelaki yang mengikuti trip ni adalah sedikit… secara tak langsung… ini bleh membersihkan tanggapan songsang segelintir pihak terhadap diriku… hehehehe….

Tanggal 11 Ogos… akhirnya aku berjaya menjejakkan kaki ke bumi Singapura @ Singapore setelah lebih 7 tahun aku bermastautin di Johor ni… huh… agak lama kan? x kisah laa… janji skang ni aku dah berjaya pergi ke oversea…

Pada hari tersebut… aku telah berjaya bangun seawal pukul 6.00 pagi… maybe minda aku telah di’setting’ untuk bangkit awal (sebenarnya member2 aku kejutkan… ada laa berbelas2 kali diorg wat misscall)… dah selesai bersiap2 tu… aku terus ke bergerak Pusat Ko-Q UTM Skudai (tempat berkumpul sebelum bertolak)… aku smpai sana dalam pukul 6.30 pagi… tapi yang anehnya… x ramai pun orang berkumpul kat situ… yang ada hanya sebuah kereta kancil… aikk.. pelik gak ni.. kata Nadia (dia laa yang ajak aku gi trip ni… thanx Nadia)… semua orang kena berkumpul pada pukul 6.30 pagi… so aku menanti laa dengan penuh kesabaran… dekat pukul 7 pagi.. baru laa banyak batang hidung yg aku nampak… termasuk laa si Nadia ni… Kama ngan Wanie pun sampai 15 minit awal sebelum Nadia… rupa2nya semua kena berkumpul kul 6.45 pagi… cuma aku jer yg tertipu ngan si Nadia… katanya takut2 aku terlambat smpai.. ceittt…ingat aku ni lembab ke… nasib baik laa aku ni penyabar orangnya (hahaha… tipu..)

Bertolak ke Singapura

Then… pastu ade briefing @ taklimat ringkas skit dari agen travel… pengiring trip kali ni adalah seorang guru wanita bersama suaminya yang cukup sporting… masa nak bertolak tu… kiteorg dibekalkan dengan bihun goreng… sebungkus roti gardenia berharga RM 0.50 dan sebotol air mineral… ok laa tu dari x dapat apa2 kan? perjalanan dari Skudai ke Kastam Johor Bahru agak lancar pada hari itu… masa kat Kastam JB tu senang jer lepas.. xyah scan barang2 pun.. just lalu & tunjuk muka jer… yang leceh skit masa kat Kastam Singapura… kat sini… barang2 & diri sendiri akan di’scan’ sepenuhnya… masa aku lalu scanner tu… tiba2 jer ada bunyi… aikk… anehnya… nape ianya berbunyi sedangkan aku x membawa senjata api @ barang2 terlarang… rupa2nya scanner tu detect key-chain yang ada kat handphone aku (time tu aku letak dalam poket).. x pasal2 kena sound ngan security kat situ… mane laa aku tau… first time gi negara orang katakan… hehehe…

Akhirnya… berjaya gak aku menjejaki kaki di Singapura ni.. first thing yang aku wat di Singapura adalah mencari toilet untuk melegakan gelojak di pundi kencingku… nasib baik laa toilet kat situ (Kastam Singapura) x kena bayar… lega rasanya x payah kluarkan duit… tempat pertama yang akan dikunjungi adalah Esplanade… gambar ini di bawah ni dirakam sepanjang perjalanan ke sana…

Perjalanan Ke Singapura

Wahh… aku menjadi kagum seketika apabila melihat bangunan Esplanade dengan mata kasar sendiri… sungguh unik rekabentuk bangunan tersebut… cam buah durian lak… hehehe… kali ini aku bergerak bertiga sahaja (aku, Kama & Wanie)… sebab aku lebih selesa berjalan2 dengan mereka berdua… kiteorg berpeluang masuk serta pusing2 dalam bangunan Esplanade tu… pastu kiteorg bergerak & bergambar di Merlion Park… sini pun ok gak laa kalu nak bergambar… cuma time agak panas skit (rupa2nya cuaca di Singapura lebih panas dari Malaysia)… so x banyak laa gambar2 yang dapat dirakam…

Esplanade

Destinasi seterusnya adalah Masjid Sultan… yang terletak di Kampong Glam… di sinilah kami berhenti seketika untuk makan tengahari serta solat jamak… sebelum makan… aku sempat gi tukar duit Ringgit Malaysia… mak aii… dengan RM 14 aku ni just bleh dapat SD 6.06 jer… hampeh btul… nak tak nak terpaksa laa aku, Wanie dan Kama makan roti Gardenia ngan sardin ikan tuna yang dibawa (nasib baik aku dah prepare awal2 makanan ni.. kalu x mau kebuluran aku dibuatnya)…. kat area Masjid ni pun terdapat gak gerai2 yang jual cenderahati cam key-chain dan t-shirt… aku hanya mampu membeli key-chain sebagai kenang-kenangan untuk diri sendiri…

Masjid Sultan

Seterusnya trip disambung ke Sentosa Island… terlalu banyak aktiviti2 yang menarik bleh dibuat di sini… tu jikalau anda berduit banyak… hahaha… aku terasa cam orang miskin lak datang sini.. hampeh btul.. terlalu rendah nilai mata wang kita kat sini… bayangkanlah.. harga sebotol Pepsi 500ml adalah SD 2.99… dah lebih RM 6.00 tu… kat situ aku try naik kereta kabel dia yang berharga SD 11.90… kalu x silap aku.. kereta kabel ni menghala ke Mount Faber… ok laa… sbb bleh tengok permandangan Sentosa Island dari atas… oohh… terlupa lak nak bgtau pasal Siloso Beach… kiteorg sempat gak ke sana… huhu… memang menggoda iman setiap insan yang hadir ke situ… yang ni aku xnak citer panjang2… hehehe… then kiteorg gi lepak kat area Herb & Spice Garden… kat situ gak terletaknya tugu The Merlion…

Sentosa Island

Pada sebelah malam… kiteorg sempat tgk pertunjukan Song Of The Sea… ianya sangat berbaloi walaupun tiketnya berharga SD 6.00… sungguh mengasyikkan bila melihat gabungan cahaya yang berwarna-warni, air laut yang dipnacut ke atas serta laser yang membentuk hologram 3D… ianya agak unik serta berlainan… satu pengalaman baru untuk aku… dan itulah aktiviti terakhir bagi trip ini sebelum kiteorg kembali ke Skudai…

Song Of The Sea

Kesimpulan yang aku dapat dari trip kali :

– Aku dapat ke oversea akhirnya (Singapore tu dikira oversea gak kan?)
– Bleh tambah pengetahuan serba sedikit negara orang
– Gaji aku bulan Ogos ni turun mendadak sama seperti Nzra
– Bulan ni laa yang paling enjoy… sempena Cuti-Cuti Merdeka (RJP di Cherating & Trip Ke Singapura)

Ok laa… adios amigos…