RJP’07 – Cherating [Part 2]

Disclaimer : Maafkan diriku kerna amik masa yang lama untuk buat sambungan entry ni… ini kerna diriku agak busy skit kebelakangan… harap dimaafkan…

5 Ogos 2007

6.30 pagi – Aku bangun awal arini.. tapi x laa awal sangat sebab Bui bangun lagi awal dari aku… baru aku tersedar… rupa2nya aku tertidur di atas kerusi sofa jer semalam… ni gara2 layan drama Melayu kat tv laa ni… smpai tertido aku dibuatnya… tapi bagus laa gak… at least aku x menjadi mangsa kerakusan Ngah ngan Sang Kenajiban… dengar2 criter.. bebudak ni tidur smpai 5 orang sebilik… apakah agaknya yang berlaku pada malam tu? hahaha… fikir2kanlah sendiri…

7.45 pagi – Bersiap2 untuk ke mandi-manda di Pantai Cherating… ni adalah acara yang ditunggu2 oleh semua peserta RJP kali ni… mula2 aku ingat semua nak gi mandi kat sana.. alih2 ade 3 orang insan bertuah yang terlalu menyayangi waktu tidur mereka… maybe diorg penat sangat kot (sejak bila lak aku pandai bersangkaan baik ni?).. mereka bertiga yang dimaksudkan itu adalah Anais… Bonjer serta Dunk… tentu skang ni diaorg jeles bile tgk gambar2 di bawah ni… hehehe…

Pantai Cherating

9.05 pagi – Kiteorg sambung mandi-manda di jakuzi lak… huhu… best gak layan mandi-manda reramai kat jakuzi ni… oppss… kiteorg just mandi-manda jer… tiada perlakuan sumbang terjadi ketika itu… pastu melantak sarapan pagi yang dibuat Bonjer iaitu bihun goreng… then kiteorg tidur jap utk kumpulkan tenaga… ye laa.. pasni nak bertolak pulang lak…

12.00 tengahari – Berkemas2 untuk pulang… seisi fotografi terakhir before meninggalkan TM Resort dan sebelum Mizi menyerahkan kunci pada owner… then kiteorg bertolak ke Kuantan utk jalan2 cari makan di sana… onway ke sana… kiteorg sempat singgah di kedai2 kat tepi jalan… ada yang beli t-shirt… ada yang beli keropok lekor… ade yang beli satar (makanan org terengganu ni)… senang citer macam2 laa…

12.50 tengahari – Akhirnya kiteorg jumpa satu restoren ikan bakar di Tanjung Lumpur… tu laa satu2 kedai ikan bakar yang bukak… yang hairannya… nape ade bunga manggar… pastu ade bunyi lagu selamat pengantin baru… dan juga ketinggalan bunyi kompang bertalu2…. rupa2nya di situ berlangsung majlis perkahwinan… huhu… malu lak rasanya… kiteorang dah siap parking kat depan sekumpulan awek lagi tu… nasib baik si Ngah ni bijaksana gak.. dia keluarkan sekeping kertas (ntah ape ntah yang dia tulis dalam kertas tu)… pastu buat2 tanya pasal peta… hahaha… kiteorg semua terpaksa berlakon secara berjemaah… tapi aku rasa cam awek2 kat situ dah gelakkan kami… lantak laa… bukan diorg kenal kiteorg pun.. hahaha… last2 kiteorg jumpa satu restoren di Tanjung Api.. namanya Restoren Goreng Poksu & Moksu.. wahh.. harga kat sini memang murah… kalu beli goreng pisang… bleh dpt 10 ngan RM1… x ke murah tu? akak2 yang keje situ pun peramah orangnya… hehehe…

Makan2 Tanjung Api

1.20 petang – Kiteorg berangkat untuk pulang setelah dapat memuaskan nafsu makan yang membuak2… hehehe…. berbaloi btul makan kat situ… perjalanan diteruskan melalui lebuhraya pantai timur… kiteorg sempat singgah di Hentian R & R dan bergambar buat kali terakhir sebelum berpisah… pastu masing2 bwk haluan sendiri… aku lak follow geng Jejaka Lembah Selatan (Bui, Leman, Anais & Caen)…

R & R Lebuhraya Pantai Timur

3.00 petang – Tengah2 asyik bawak kereta laju2 kat highway tu… baru Bui perasan yang minyak dah nak abis… haiya… terpaksa laa kiteorg turun dari highway tu.. then masuk Mentakab… nak cari stesen minyak terdekat…. jalan punya jalan… x jumpa2 gak… then bila masuk kawasan ladang kelapa sawit… baru laa jumpa stesen minyak tu… tapi malangnya… kami terpaksa beratur panjang kalau nak isi minyak tu… so kiteorg sebulat suara nak cari stesen minyak lain… jalan kat kelapa sawit tu mencabar giler… dah laa sempit… pastu siap ada banyak corner baring lak.. cam rally lak… hehehe…

5.10 petang – Akhirnya berjumpa gak stesen minyak yang dicari2… ianya terletak di Bentong… huhu… jauh kan kiteorg cari stesen minyak? kat Bentong tu… kiteorg sempat singgah kat pasar malam… Caen cari buah-buahan… Leman lak sibuk beli ayam goreng.. nak alas perut katanya… hehehe… pastu kiteorg sambung balik perjalanan…

8.30 malam – Tiba di KL… kiteorg hantar Anais di Hotel Kuala Lumpur (ye ke nama hotel ni.. aku main bedal jer)… then before hantar Caen… dia open table dulu… kiteorg layan KFC… sedap hingga menjilat jari… lebih2 lagi ianya free… thanx Caen… lain kali belanja lagi yek… abis jer makan… kiteorg terus bergerak ke Shah Alam… umah Caen kat sana…

10.45 malam – Perjalanan ke JB diteruskan… time lepas R&R Pagoh tu aku dah terlelap kat seat belakang… dah x tau apa yang diperbualkan oleh Leman ngan Bui… penat laa… mata dah xleh handle time tu…

4.35 pagi – Tiba2 aku tersedar balik bila terasa kereta Bui bergerak semakin perlahan… last2 terus berhenti di tepi highway… nak xnak terpaksa laa aku turun dari kereta dan check enjin (walaupun hanya ada sedikit ilmu enjin di dada)… pada malam tu laa aku blajar mengenali enjin kereta dengan lebih dekat… kat mana letaknya spark plug… camne nak check minyak hitam dengan btul… apa itu alternator… dah puas check2 enjin sendiri.. baru laa kiteorg call PLUS… dalam setengah baru diorg smpai… tapi aku cam nyampah lak ngan diorg… lebih kurang jer check enjin tu… cam x ikhlas jer… alih2 kasi nombor phone bengkel tarik kereta… tambah diorang lagi… kalu nak tunggu PLUS yang tunda… pas subuh baru bleh sebab diorg kena pusing highway dulu… ada2 je alasan mereka tu…
aku rasa mesti diorg ni ada share ngan apek bengkel kereta tu… kalu x… xkan laa diaorg kasi nombor tu… nak x nak.. terpaksa laa call nombor bengkel tu… sementara tunggu lori penunda tu… aku sempat laa bereksperimen ngan kamera… ni laa hasilnya…

Cahaya Highway

5.15 pagi – Akhirnya… lori penunda tu smpai kat tempat kami… first aku dapat naik kereta yang ditunda oleh lori… cuak gak mula2 sebab bahagian bawah kereta Bui asyik terseret ngan jalan tar jer… then kiteorg mintak diorg rendahkan bahagian depan kereta skit… kali ni tayar depan lak yg asyik terseret… nampaknya terpaksa laa berserah pada takdir… sampai jer kat bengkel… apek kat kedai tu nak ketuk harga lak… dia charge harga alternator smpai dekat RM400… so nak tak nak terpaksa laa wat cam otai pasal enjin2 ni… hampir 10 minit bertekak ngan dia… akhirnya kiteorg just tukar rotor jer… tu pun dia charge smpai RM90.. haramjadah apek ni… amik kesempatan di atas kesusahan orang lain… xpe2… ada ubi ada batas… ada hari bleh balas…

5.45 pagi – Kereta berjaya dihidupkan kembali… perjalanan diteruskan walaupun kereta Bui asyik semput2 jer… ntah apa laa yang dibikin oleh apek kat bengkel tadi… teruk semacam jer kereta Bui jadinya… takleh bawak laju langsung… time tu Bui drive x lebih 60 kmph jer… tu pun semput2 lagi… kalu bawak laju lagi x tau laa jadi apa lak…

6.30 pagi – Singgah jap di Simpang Renggam untuk solat Subuh & tido utk rest badan jap… masing2 dah terlampau penat…

7.20 pagi – Sambung balik perjalanan… sambil2 tu cari bengkel kereta yang berdekatan… last2 kiteorg jumpa gak bengkel kereta kat Batu Pahat… bengkel ni ok skit laa… dia check betul2 semua part2 enjin yang berkaitan ngan bahan api dan minyak cam karburetor… air filter… spark plug… alternator… dan macam2 laa… teliti btul dia wat keje… tu yg makan masa dekat 2-3 jam… last2 dia cakap memang ada problem ngan timing alternator tu… so nak x nak.. terpaksa ganti ngan alternator baru… kalu x silap harga dia RM 270 kot… akhirnya kereta Bui kembali bertenaga seperti sediakala…

12.00 tengahari – Akhirnya aku smpai di rumah aku dengan selamatnya… x sangka perjalanan balik dari Cherating ni memakan masa lebih kurang 24 jam… huhu… lama kan?

2.00 petang – Aku masuk kerja walaupun mata & badan terasa kepenatan yang amat sangat… sambil tu aku start buat entry Cherating Part 1…

Ok laa… setakat ni dulu… adios amigos… sehingga berjumpa lagi di entry akan datang… thanx kerna sudi baca entry ni smpai abis…

10 Respons

  1. hmm…
    seb baik kejadian rosak kete tu berlaku kt kaum laki…
    kalo pompuan, ak xtau la…

  2. demm…. apesal lu org takde sound kat kami pon.. tak perasan korang kat belakang.. apehal sampai bentong tuh… heran.. lama gile tg keje repair.. 2 3 kali singgah mekanik.. tapi takpe.. budak2 jb.. nanti bulan 4 kite g tioman.. just tunggu kat mersing jek.. pastu naik bot ramai2.. target kali ni dalam 20 org… ingat -patlie… bulan 4….

  3. banyaknye aksi gei dalam ni…hahaha…ni mesti ngah punye kepala ni…Ngah ajar anak orang jadik gei ke? hahahaha

  4. terok arrr dia.. pi kuantan dop bitau pommm..

  5. ai paling suka tengok bui. akakaka. bulatnyeee perot dia. geram ai nak pukul pukul buat gendang kecapi.

    tapi tak tahan dalam blog ngah masa bui cakap nak jadi antu kalau korang tak pegang pintu pagar bebaik.

    lawak gile.

    walaweiii akakakakakakaka

  6. wei patlie…terus terang aku katakan.di header ko..nampak gaya cam ko didogg*e oleh ngah..wakakakaka..deeyyeemmmm..!!! muka ngah pulak tu sgt gumbira..hahahaha

  7. ha’a la ajep. ai pun tak perasan tadi. miahahahahahahahaha

    kompem dah palie kena noda.

    abis laaa

    patut la muka ngah kemain heppi.

    akakakakaka

  8. korang tengok tanggan ngah.. lambang keshaitanan dan kepuasan jiwa raga… hahahhaha… sib baik letak gambar yang da edit kasi ptg…. kalo gambar ori tu lagi real “doggy” hahahahha… giler aarr hang ngan jantan betina semua rembat… hahahahhahahahahah

  9. mimi – kami redha ngan ape yang berlaku… pasti ada hikmah di sebaliknya…

    ngah – bukan kami xnak sound… tapi kami x mau susahkan korg lain… lagipun dah masuk highway… camne korg nak patah balik kan? pepahal nanti kite enjoy kat tioman lak…

    hariz – jangan salah faham @ berhasad dengki… itu semua bukannya aksi gei… tapi lebih kepada kemesraan sebuah persahabatan… hehehe…

    julia – aikk… awak duk kuantan ke? area mane?

    kaorichan – x baik kutuk bui… mane laa tau.. suatu ari nanti awak bersuamikan bui… huhuhu…

    najib & bonjer – mana ade… itu semua fitnah yang berbau kedengkian…

  10. cuti2 Malaysia…bestnyer…🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: