Kehilangan Cinta Hati Bagai Raga Tak Bernyawa..

Emm. Dah lama rasanya aku tidak berbicara tentang cinta. Cinta? Persoalan yang agak menarik untuk dibicarakan bagi sesetengah orang. Lucca D Jiwa? Mungkin ramai yang bertanya kenapa aku menggunakan ‘nickname’ tersebut. Yupp. Hingga saat ini, aku masih belum mendedahkannya kepada sesiapa. Dan tika ini juga aku terasa ingin meluahkannya di sini. Barangkali berkongsi dengan sesiapa yang sudi membacanya.

Seingat aku, saat-saat perkenalan aku dengannya adalah sehari sebelum Hari Valentine. Itu pun atas urusan penghasilan montaj untuk Kolej Tun Fatimah, UTM Skudai. Peristiwa seterusnya tidak perlulah aku ceritakan di sini. Mungkin ada yang meluat nanti. Insyallah, kalau ada rezeki akan kubukukan kisah-kisah percintaanku ini. Haha. Agak aneh bunyinya kan? Persetankan lagi semua itu. Hampir 2 tahun aku bersama dengannya. Suka duka. Pahit manis. Itulah asam garam percintaan yang kami lalui bersama-sama.

Namun, semuanya itu berlalu dengan pantas. Langit tidak selalu cerah. Awan juga tidak selalu mendung. Hubungan yang kami pertahankan selama ini akhirnya retak menanti belah. Aku sedaya upaya cuba menyelamatkan hubungan yang telah lama kukuh terbina. Namun, apakan daya diriku ini. Hubungan itu musnah jua akhirnya. Bagaikan menjadi debu-debu yang berterbangan di angkasa biru.

“Ayg xde jwpn utk soalan abg. Ayg memang menyanyangi abg spnh ati. Tp dgn jujurnye ayg x prnh cintakn abg.. Ayg dh cbe tp x bleh.. Maaf kalo abg kcwe..” Date : 10/11/2005 Time : 11.32.27 AM

Itulah antara SMS terakhir yang aku terima darinya. Mengapa harus menyayangi diriku ini andainya tiada cinta di hatimu? Apakah hubungan yang terjalin selama ini hanyalah mainan dirimu semata-mata? Entahlah. Sukar untuk aku mengerti hati dan perasaan insan yang bernama wanita ini. Pendeta pernah menyatakan, “Air mata wanita mampu mencairkan hati seorang lelaki.” Tetapi, mengapakah air matamu digunakan untuk menghancurkan perasaan serta cinta suciku ini? Katakan pada diriku. Besar sangatkah silapku hingga diri ini ditinggalkan begitu sahaja. Ahh. Kenapa aku harus begini? Menjadi emosional tanpa sempadan. Hentikan semua ini dari membelenggui diriku. Hentikan! Aku tidak perlukan semua itu lagi. Hidup perlu diteruskan walau apapun terjadi. Aku harus tegar menghadapi kenyataan.

Emm. Kenapa aku masih mengingatinya? Entahlah. Sukar untuk aku melupakannya walaupun aku sedar dirinya sedang berbahagia dengan insan yang tersayang. Barangkali itulah penangan cinta pertama. Patah tumbuh, hilang berganti. Mungkin aku perlu berpegang pada kata-kata tersebut. Mencari terus mencari walaupun ada yang berpendapat cinta tidak perlu dicari kerna ianya datang sendiri. Entahlah.

“Mencari cinta sejati bukanlah semudah mencari baju atau seluar di kedai bundle…”

80 Respons

  1. “Ayg xde jwpn utk soalan abg. Ayg memang menyanyangi abg spnh ati. Tp dgn jujurnye ayg x prnh cintakn abg.. Ayg dh cbe tp x bleh.. Maaf kalo abg kcwe..”

    tu semua alasan. alasan yg tidak munasarawak dan sabah!! persetankan segala alasan yg tak masuk akal!! manusia di beri otak berfikir. biar waras, biar jujur. tapi org yg mengeluarkan kenyataan mcm ni selepas 2 thn bersama.. dia mmg hipokrit! lupakah dia sayang itu dtgnye dari cinta?? hurm..

    lucca di jiwa : u deserve better. takpela. atleast u merasa. experience ni tak leh di beli. kita sendiri kena rasa dan kita tahu. tak semua org pun alaminya… u’re lucky.🙂

    sorry. i just terpanggil untuk meg-comment ape2 yg patut.. setelah terbaca blog nih.. dan tak semua wanita begitu. dan tak semua lelaki seperti u.🙂

  2. sayang tu sayang..
    cinta tu cinta..
    sayang tak datang dari cinta..
    cinta yang sepatutnya datang dari sayang..
    jangan dicampur-adukkan..
    itu la jadinya bila memaksa rasa yang tak ada..
    tak adil..
    dan kepada en.palie..
    semoga bertemu cinta yang sewajarnya dihargai..

  3. Oh cinta… apa itu?

  4. haha… syg ke cinta ke suke ke.. semua timbul dr perasaan suke dan ingin tahu dengan lebih mdalam.. kalo tak suke mn timbulnye syg? kalo tak syg, mn timbulnye cinta? cinta dan syg mmg sesuatu yg sukar didefinisikan.. tpulang kepada individu tuh sendiri..

    “tepuk dada tanya aa selera..”

  5. baca sampai lap air mata..

  6. sayang….
    cinta……
    aku terpanggil untuk bertanya….. siapakah yang mampu memberikan maksud untuk keduanya…
    yang aku tahu, ianya sama….
    benarlah kata ‘salahkan_hati’… sekurang-kurangnya kau pernah rasa keduanya sekali berbanding aku yang tak pernah rasa apa pun jua…..

  7. aslm..
    hai..
    ada 1 uztazah penah berkata dgn sya…
    ”klu kita sygkn sesorg kita kena lepaskn dia..mgkn d situ kenahgianya…
    kita patut besyukur sbb kita penah menyanginya dan d syginya dan pernah menjadi separuh dri hidup kita…” semua yg terjadi ada hikmahnya…insyallah awk akn jmpa yg lbh baik dri dia…kita kena buktikn yg kita blh hidup tanpa cintanya…sya pernah rasa apa yg awk rasa..pengalaman yg mcm tu la yg membuat sya lbh manjadi matang dn mengajar sya erti menghargai sesorg tk kisahla wlu sekadar kawan…apapun kita kana rehda dgn semua ni…mgkn ini 1ujian bt hamba2 allah yg ada d muka bumi ini..

  8. sabar bro. itu hakikat sebenarnya, sayang tak semestinya cinta. sabar sabar la. jodoh tak kemana.

    mengingat itu tandanya kita belajar dari pengalaman. kengan itu sebenarnya pengalaman.

  9. cinta tak boleh dipaksa.

    • cinta emang susah tuk di lupakan …
      cita dan rasa cayang pun ga berati harus tuk memiliki’a

  10. errm..sbar jer lah..
    i think we faced the same problem..
    but there nothing can do..yahh i know we’ll keep remember bout her..
    but…x bleh wat paper..cuma merindu jer lah..and hope someday we’ll forget bout it..

    but to go on woth our liofe seem susah kan??
    errm…i still looking for the same answer..how to forget all this..someday i hope..but everynight i’ll keep remember bout her…sad…so sad…

  11. hmmmm…sayang, cinta, suka -sebenarnya mempunyai tafsiran dan keadaan yang berbeza.

    tapi kalau dah kawan ngan sorang lelaki, ko treat dia cam pakwe, tu bukan sayang namanya, tu cinta.

    lainlah kalau ko pandai membataskan antara kawan dan kekasih, sure sayang dan cinta tak berkecamuk mencari tempat dihati memasing.

    antara sayang dan cinta hanya boleh bersatu jika ko target dia as a fren atau boyfren…

    * komen ini ditujukan buat girl yang dah kecewakan my fren – palie – yang saya SUKA baca blog dia, SAYANG nak lepaskan peluang baca entri emo dia dan CINTA pada ukhuwah yang terjalin antara link kami….hehehhe

  12. what ever you are now.. saya pasti tentu awk kate tak dapat lupakan ‘si dia’ kekasih pertama atau cinta pertama….

    cinta pertama bukan untuk dipadam, dikenang atau di tangisi sekiranya tidak berjaya, tapi ia adalah titik pertemuan untuk bertemu seseorang yang Allah janjikan…

    take positive dan jgn putus asa atau rendah diri… mungkin tika ini dia jua memikirkan kamu tapi masa adalah hak yang hakiki untuk sejarah dan masa depan…..

    kite perlu memberi peluang untuk orang lain datang dan berlapang dada la kerna Allah menjanjikan seseorang yang teristimewa untuk dirimu………. mengapa harus menangisi yang telah lalu sedangkan yang menunggu kamu ada tetapi belum tiba masanya…..

    bergembirala untuk itu… jangan pernah merasa hampa… Allah telah menjanjikan yang terbaik untuk kite asalakan kite jua mengharapkan yang sedemikian…..

    take care and have a nice day my old friend………=)

    if you need afrez i just behind you..

  13. mm nice blog bro..

  14. aku tak berani komen soal cinta, tapi bak kata iklan petronas..
    (tak habis-habis aku dengan iklan ni)
    berjalan mesti ke depan, bukan ke belakang…🙂

  15. sekali-sekala berjalan ke belakang pun seronok jugak..😉

  16. hye, thanx for dropping by to my blog.
    hurms..
    did u say anything about c.i.n.t.a?
    love is cinta <– itu tajuk filem
    tapi cuba cari perkataan sayang dlm bahasa inggeris.
    semak lah.
    cari cari, selak selak, l.o.v.e jugak perkataan dia kan?
    love can be sayang, can be cinta. depend ayat, depend situasi, depend perasaan org yg mengucapkannya.
    sayang is cinta?
    kurang setuju kot. sebab bila cek melalui thesaurus, tak pulak kata sayang itu cinta, atau kata lain bagi cinta itu sayang.
    perasaan sayang boleh hadir tanpa cinta. tapi seharusnya cinta itu penuh dengan kasih sayang ( abaikan perkataan KASIH. kang tak pasal2 pening lak )
    tp, sebagai si pemegang perasaan, dia sendiri harus firm dengan apa yang dia rasa.
    ada sayang sebagai kawan, kekasih, anak, adik, murid, rakyat ( ?? )
    jadi pandai2 la membataskan sayang mengikut perasaan dan status.
    dalam kes awak ( ada gaya NCIS pulak )
    u r lucky. i am lucky. dan mereka2 yang pernah kecewa juga termasuk ranking lucky.
    kenapa? sebab, kita sentiasa ada sesuatu utk dijadikan perbandingan / sempadan / guideline.
    bukan perbandingan negatif, tapi utk menjadi ‘petunjuk’ apabila berdepa lagi dengan perkara2 melibatkan L.O.V.E
    tak gitu awaknye?? ;p
    jgn sedih sedih naa..
    mengingat is ok. merindu pun ok. tak salah semua itu.

    ” life goes on. to move on, does not mean you will have to forget what you had left behind. but there is no future, if you still living in the past ”

    p/s : ini ditujukan khas utk diri saya dan encik palie dan kepada semua yg membaca amnya.

    -d0ne-

  17. uhuhu… daku pun pernah jatuh kechiwa…
    gadis bikin jiwa kacau kadangkala :p

  18. hurmmm.. ramainye respond-

    aku pon xreti nak komen ape- cinta sayang nie very subjektif-
    pengalaman tu yg penting- aku pon da penah rasa semua bnd2 nie..

    tp mungkin sbb skang aku ada teman disisi jd aku pon da x rasa sgt- cuma kkdng tu kenangan lama nie dtg blk- kejap je la- pastuh aku lupe la-

    yg penting kita jga siapa yg ada dgn kita hri ni yg mungkin akan jdi teman kite utk esok lusa- guna kan la pengalaman lepas tu sbg pengajaran- jgn ulang silap2 yg lepas tu;)

    aku doakan kau dpt teman yg memahami dan menyayangi juga mencintai kau…aminnnn..

    -riNa-

  19. kepada semua yang memberi nasihat… aku ucapkan ribuan terima kasih…

  20. salam..
    hati dan perasaan itu subjektif, susah nak difahami,
    kalau objektif mungkin senang, pilih sahaja.
    huhu…

  21. humm…aku pun tak paham kenapa perempuan ni cakap cinta dan sayang berlainan….

    atau trick mereka saja utk melepaskan diri…heheehhe…

    neway…rilek la bro….benda camni akan wat kita lebih berhati2 lain kali…ehehhehe….

  22. lagi tak paham nape lelaki cakap cinta dan sayang tu sama je..
    mungkin sebab perempuan ada 9 nafsu dan 1 akal,
    dan lelaki cuma ada 1 nafsu dan 9 akal..
    relevan ke?
    mungkin..
    cinta dan sayang after all melibatkan soal desire..

  23. mmg ape yg kita nak selalunya tak akan dpt..

    selalunya yg kita syg tu la, kita trpaksa lepas kn, sy tak tau palie paham atau tak, tp sy paham sbb pengalaman sy sndri.

    ia amat pahat, tp kita sbg manusia harus terima walau mcm mana skali pon.. take care!

  24. salamz…sayang tak semestinyer cinta n cinta tak semestinyer sayang..bleh ker begitu?depends kat ati individu itu sendiri..yg plg pntg adakh kiter dipermaenkn atau mempermaenkn sesorang itu…tak semua gurl berperangai begitu n tak semestinyer boy pun begitu…aku pun pnh dikecwakn oleh guy yg ntah aper2 bg diriku…wlpn kami da berpisah n dier da ader gurl laen..aku still merinduinyer…tak ptt btul laaaa…tensen dikala terserempak dgnnyer…kepada en.palie…marilah kiter berusaha memandang kehadapan….wlpn sesekali kiter terimbau kenangan lamer yg indah tp memedihkn ati kiter….huhuhuhu…

  25. kte smela..
    xpe2..kte mmg kne jmp org yg salah bru jmp yg btul..
    juz buktikn ko leh bhgia tanpa die..jgn wt die bangga sbb b’jaya wt ko kecewa..hehehe..
    doakn yg terbaik wt die..ko pn akn dpt yg terbaik..
    k palie..life must go on!!;)

  26. x sume kite nk dlm dunia ni kite dpt palie..
    cm ko ni,nmpk sgt dier bkn untuk ko n die bkn yg t’bek..bg aku ckpla die brani trus trg ngn ko dr menipu ko psl prasaan dier,
    lg bek die ckp dlu dri trus bg harapn…..
    kdg2 bile kita ssh nk hadapi or dpt 1 bnda 2 lagi kite akn lbh m’hargai sb kite dh rasa skit perit dlu..
    xder sb nk meratapi lg palie..hdup msti dteruskan..
    : )

  27. susah nk ckp coz aku penah merasainyer.. nenek aku ckp kita akan lebih menghargai cinta andai kita x dpt memilikinya… biasalah gal kan suka menjelmakan perasaan dgn airmata… ops jgn mrh kaum hawa yer..🙂

    p/s: Bdk ofismate aku terus jd gay lepas kecewa bercinta.. Nauzbillah nabi xngaku umat..

  28. pergh, citer ko lebih kurang kisah idop aku…tapi aku dah lupakan dah…coz kalau pikir balik buat ape bodohkan diri pasal seorang pompuan? betul tak…Pompuan macam tu ko biar je…lama2 esok die terantuk kat tiang baru die tau langit tu tinggi ke rendah…pada aku pompuan cam tu ibarat sampah di tepi jalan…hahaha…Gua lagi kecewa dari lu luka-luka kat paru2 hingga ke pundi kencing lagi….

    Pasal putus2 ayam ni biase la…kalau 1st time putus memang le rase macam nak naik angkasa lepas pegi bakar meriam katak kat bulan….tapi bila dah 2nd time or seterusnya, Ia ibarat membakar meriam tanah di matahari…x rasa ape dah…yang penting kita redha dengan ketentuan tuhan….kata orang muda cuma sekali..So Kite Enjoy!!!

    Kalau benar cinta itu buta~~
    Siapakah Jadi mangsanya~~ ah~~
    Kalau cinta setia ~~~
    Nangis ketawa Ha Ha Ha~~

  29. palie…oh palia….lame tak kirim berita kat ko…aku pun dah lama tak dengar berita dr ko….terase berkobar2 aku nak tulis kat blog nih….muahahaha,,,,
    cinta dan sayang……sama tapi tak serupa….itu bagi aku….tak salah kalo kite mencari kelainan daripada khalayak yg mungkin tak setuju dgn aku….btul tak??? aku masih ingat lagik konsep ranting yg abg amin bgtau kat aku….ko ingat tak???ingat dan ingat bende tuh sampai bile2….ko takkan kesal dgn ape yg berlaku….dan setiap ape yg berlaku, ape yg kite lakukan jgnler jadi seperti seekor babi yg masuk ke hutan utk mencari najis utk mengisi seisi perut dan serakahnya…jadiler seperti lebah yg mencari bunga yg mencari bunga utk sepalit madu yg ader manfaatnye utk dia, dan semua….ape yg berlaku, atas keredhaanNya…gagal sekali tak beerti gagal selama2nya…kadang2, silap dan salah tuh dtg dari diri kite, tapi kite nih manusia biasa, yg terlalu angkuh utk mengakui kesilapan sendiri, hanya munuding satu telujuk ke muka org, tapi tak sedar diri sendiri menuding bangsat di muka sendiri… sabar tuh penting….kite dah selalu ckp psl bende nih…tapi terpulang utk ko cari dan sedar kelemahan diri….sentiasa doakan kebahagiaan org lain jika kite mahu hidup kite sentiasa tenang dan bahagia….tak salah kalau cube lagi, tapi sebagai lelaki sejati, pikirlah sehabisnya dlm keputusan ko, kerana sekali ko meludah, jgn sekali-kali kau jilat kembali…ingat tuh….life goes on bro!!

  30. lupe plak….kalo ko ader masalah dan perlukan teman, aku sentiasa ader susah ataupun senang….lg satu, dtgler lepak umah aku buke pose, lame tak bergomol ngn ko tau tak????happyendingstory..

  31. palie..palie..dah berapa kali mak dah bilang kalu tersangkut lagi pandailah jawab sendiri..lagu cili padi kalu kiter ingat dulu2 tp kite ingat main2 jer..

    aku pun pernah org cakap macam tuh maklumlah aku nih bertubuh berisi tp aku x pernah menyesal diri ini..mungkin ada rezeki disebaliknya..hanya DIA yang tahu…mampukah kite menyelinap maksud sebenar erti cinta??YESSSS..tulah soalan paling susah nak jawab..sebab cinta tuh datang macam taik burung yang jatuh ke atas motor ADQ9373 aku..tanpa dirancang…

    susah..susah…cuma nilah nasihat dari kawanmu…yang bernama wanmus:

    untuk mencari cinta, kita perlu memberi cinta..
    untuk dicintai, kita perlu mencintai..
    untuk dikasihi, kita pelu mengasihi..
    untuk disayangi, kita perlu menyayangi..

    kita selalu lupa ayat nih..sebab kita biasanya nak dicintai tapi kita lupa untuk mencintai..begitu juga kalau nak dipanggil pakwe atau boyfriend..kita yang dulu perlu memanggilnya makwe atau girlfriend..barulah impian tercapai..barulah hati terbuka untuk dikasih dan dikasihi…semoga menjadi renungan bersama..

    dari Doktor Hati .

    wanmus.com

  32. wah ramainyer komen..
    tgk tu palie.. takat putus cinta..
    kat atas tu ramai lagi kawan-kawan hang yang sokong hang dari belakang..
    dah tayah luka-luka dah..

  33. bicara orang matang..
    kekasih^gelap..

  34. wohoho very the jiwangs lew!😀

    anyway, for me la kan, perasaan syg lebih kuat dr cinta sbnrnya. rsnya xperlu kite mencari org yg mencintai diri kite sptmana kite cintakan die. cukuplah org tu sayang kite dgn seadanya…🙂

  35. kekasih gelap… terima kasih ingatkan konsep abg amin.. senior kite tu… yupp benar kata2 mu.. aku akui andainya terjadi sesuatu yg melibatkan 2 pihak… kite perlulah selidik & dengar kata2 dr 2 pihak… kite sendiri yg bleh nilai semua tu… x usahlah kite pertikaikan sapa betul & sapa salah…

    p/s: andainya aku berkesempatan serta diizinkan masa, aku kucoretkan konsep2 yang pernah diajarkan itu dalam blog ini…

  36. salam
    kita lelaki tidak pernah lupa

  37. demm!! dh 2 thn brsame, baru ckp xcinta ko. WTF??!!
    kita menerokai, bukan mencari… ingat kate² aku tu… hehe..

    p/s: aku dh add link ko

  38. hmm. ssh nk cr yg betul2 sygkn kite. yg betul2 honest dlm hubungan. kdg2 kite yg main2 kdg2 kite yg dipermainkan. so juz buat sehabis boleh dlm satu2 hubungan 2. ape2 yg jd selepas 2 juz berserah.

    “kdg2 Tuhan mmg temukan kita dgn org yg slh sebelum menemukan kita ng org yg sepatutnya. kita harus bsyukur dgn kurniaan itu”

  39. emm… rasanya aku pernah tulis pasal ini… just nak ingatkan diriku sendiri…

    “Berikan cinta 90% kepada orang yg kita cintai… dan simpanlah lagi 10% perasaan benci agar kita tidak hilang arah pedoman bila si dia meninggalkan kita kelak…”

  40. palie.. palie..

    hati wanita ni senang sgt berubah. tak tetap pendirian.
    so lelaki lah yg kena “menyakinkan” wanita supaya dia takkan lari memana..

    mungkin anda masih byk kekurangan. sbb tu dia beralih kasih. wanita sekarang ni terpaksa wat mcm tu – mengejar yg terbaik utk diri sendiri. just nak survives

    saye tak reti bahasa berbunga2.. tapi ni mengikut pengalaman saye.

    so if u luv her.. just let her go.

    percaya pada Hikmah Allah swt ok.

    =)

  41. cinta jelah dengan 240%..
    nape nak kena ada benci..
    kita bagi yang terbaik,bukan sebab orang lain,sebab diri sendiri..
    kecewa ke apa ke,orang matang dan ikhlas takkan hilang pedoman kalau buat sesuatu kerana diri sendiri dan bukan orang lain..
    yang hilang pedoman tu orang bodoh..
    yang menyumpah seranah sebab cinta tak berbalas,orang yang menyedihkan..
    yang tak terima kekalahan dan hakikat diri bukan yang terbaik untuk seseorang,orang yang memalukan..
    pathetic..
    jadi manusia bermaruah yang berani terima kenyataan..best sangat ke diri kita nak salahkan orang lain bila kecewa?
    kita cermin diri dan insaf..
    belajar daripada kegagalan..

  42. emm… masing2 ade pendapat sendiri… ade benarnya kata2 kalian semua… cuma kekadang kite perlu sedar… “what you give you get back”… jika tiada sayang… usahlah terburu2 melafazkan kata cinta…

  43. oooo… tak citer lagi naper pakai ‘lucca d jiwa’ ye…. aku teka leh? sebab mungkin ko ni mat jiwang dan peminat ‘monkey D luffy’ ho ho…. amacam? boley? he he😀

  44. demmm.. lu mmg popular..
    baru putuih chenta kah?
    datanglah ke kl..
    mari daku hiburkan hang dengan nyanyian ku yg sedap seperti suara keris patih ini.. marilah!!

  45. wahai encik palie yang jiwangs… adalah dinasihatkan supaya anda bersegeralah meng-hapdet entry baru… kalau tidak, dengan kite2 skalik jadik jiwangs. muahaha :p

  46. ohhhh…tu la namenya nickname ko ye.

    first love ke? okay la tu..baru 2 tahun….tapi memang sakit kan bro…hurmmm ko budak utm kan?

    yg sms tu besa la alasan dari girl utk menjauhkan diri dari lelaki. ahhh..persetankan….

    grab a new girl ASAP…ni nak raya ni Insya-Allah bakal ketemu yg baru.😀

  47. […] dijalankan kerana Proses penyucian masih lagi berjalan…Aku cuma tertarik dengan Thread Ini, Thread Ini, Dan Thread Ini yang mengisahkan pengecewaan 2 orang sahabat yang tidak kurang ternoda sebelum bulan […]

  48. mmg sgt terlambat, tp xpe. nk bagi komen jgk. *btw, salam…*

    “Berikan cinta 90% kepada orang yg kita cintai… dan simpanlah lagi 10% perasaan benci agar kita tidak hilang arah pedoman bila si dia meninggalkan kita kelak…”

    betul. jadikan lah prinsip dlm hidup klo xnak sakit jiwa pasal cinta. sampaikan sy selalu menganggap cinta itu “Cuma Ingin Nikmati Tubuhmu Aja”.. so, klo ada lelaki ckp cinta kat sy tu semua bullshit. haha.. ttbe je nk emo. xde la. tp, encik palie.. satu je yg anda harus tau.. u’ll find someone yg lebih baik dr perempuan yg encik palie ceritakan kt entri ni. ya.. sperti kata siti nurhaliza, ‘percayalah’.. hahaha..

  49. nina – salam… tq for ur comment… x kisah laa lambat ke ape… janji komen yg penuh keikhlasan….

  50. hye there “)

    I’m a girl with the words

    “Ayg xde jwpn utk soalan abg. Ayg memang menyanyangi abg spnh ati. Tp dgn jujurnye ayg x prnh cintakn abg.. Ayg dh cbe tp x bleh.. Maaf kalo abg kcwe..”

    in head to a guy. But it’s more like this

    “Cukup la setakat ini. No love in this heart.. juz friends. Sorry”

    Ringkas & Kejam bunyinya. Dan kerana kejam la kata-kata itu tersekat…tak terluahkan kerana hati ini mengerti betapa sakitnya dilukai. Namun.. mengertikah si dia bahawa pedihnya hati ini mengucapkan sayang pada si dia yang tak dicintai dan menidakkan sayang pada lelaki yang telah mencuri hati ku.

    Tak pasti sampai bilakah hati ini mampu menipu diri sendiri dan berkorban demi insan yang tak dicintai. Cuba menyintainya tapi 2 tahun telah berlalu namun benih cinta itu bukan boleh disemai sesuka hati (nak baja benih kene tgk jenis tanah beb :p)

    My1st love….
    Andai cinta yang dicita pergi..
    Bukan salah sesiapa..
    Mungkin bukan jodoh kita..
    Kita kawan kan?😀

    My Current love.. (but not actually in love)
    Telah ku tunjukkan padamu
    Mengertila hati ini…
    Lepaskan ku pergi

    My Love.. (he love another girl – complicated huh)
    Letting u fly freely as u wish..
    Hope you happy

    To Mr Palie & friends.. life goes on😀

    “kdg2 Tuhan berikan petir dan guruh hingga kita menangis ketakutan tapi rupa2nya DIA nak hadiahkan kita pelangi..”

    Sit ere wit me waiting for the rainbow to revealed

  51. hai palie…aku bace kisah cinta ko ni sedih gak..tapi bile di pikirkan balik..perasaan tak leh nak pakse..bagi aku..aku faham perasaan ex ko tu..sbb aku pernah alaminye…

    aku pernah terima seseorang n kapel dengan nye..tapi dalam hati aku tak de sdikit pun rase sayang dan cinta..just kasihan…oleh kerana si lelaki terlalu bersungguh2 aku terima..dan cube berpura2..tapi last2 benda tu tak leh nak terus kan..

    benda yang penting ade lah berterus terang…

    dan ko perlu igt ini je palie..kalau die mmg tercipta tuk ko..die akan kembali pada ko..jodoh pertemuan tuhan dah tentukan…

    “perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan sebaliknya..”

    tu je…yang lepas bia la lepas..tak yah nak kenang2…;)

  52. cik x tahu nama – wahh… pengakuan ikhlas dar kaca mata seorg wanita.. tq2…

    ms – “kalau die mmg tercipta tuk ko..die akan kembali pada ko..jodoh pertemuan tuhan dah tentukan…”
    yuupp… saye mmg penah mendengar kata2 ni…

  53. aku pn pernah mngalamie itu…aku pnh jmp pepatah,,,semakin bnyak cinta semakin besar derita…huh..memang btul..aku cinta die…aku xleh tipu tp apekan daya…..kata terakhir darinya..LOVE?GO TO HELL!!!HAHAHA…betape saketnye ati..org yg da bersame aku selame setahun 3 bulan yang ckp mcm 2

  54. adeq – erkk… sungguh kejam org itu… hingga sanggup mengeluarkan kata-kata sedemikian… kata-kata yg mampu menghiris hati hingga terluka jiwa…

  55. Peh…. kejamnya die….aku pun alami menda serupa… dalam 6 bulan berkenalan.. 6 kali la kami bergaduh…
    nak cakap ape pun tak tau.. kang aku cakap ada hikmah kang.. common sangat… aku syorkan dengan pengalaman ko.. ko cari lainsebagai peganti.. wops.. kejap.. pi buat solat hajat dulu.. tenangkan diri.. ko doa jodohko cepat datang… ko dah mimpi ular blum?

  56. kucai – hehehe… thanx for ur advise…. aku blum lagi laa mimpi pasal ular…

  57. huwa…byknye komen.
    neway, ive been tru the same cume lain sket a jln cerita.laaaaagi lame dr kamu (kamu 2 years kan?)
    its okay,let her go. saya tau susah nk lupa tp keep trying k =) kwn2 kamu pun raaaaaamai yg support. so let bygone be bygone.
    (ckp kat org mmg senang,padahal diri yg merasa kan? *wink*)

    xyhla pk “wat u give u get back” lg. tu mcm dendam je… at least that girl berani bgtau yg die xde feeling kat u.2 years.its better than nnt tibe2 dhnk kawin die mtk putus. kamu kan lelaki, kuat kan? huhu.

  58. ja – emm… sbenarnye saya dah bleh lupakan dia… anyway thanx for ur advise..

  59. rilek a…jgn blues sangat! cheer up!🙂

  60. aishah – layan blues untuk dijadikan pedoman di masa hadapan…

  61. wahai palie..ko tau x aku penah brade dlam keadaan ex gepren ko toh n trust me..lagi bek die blah skan awal2 dpd diye stay lg lame dan kecewakan ko len mase pabile da lame bcinte..coz memank benar pompan bley stay lame wif sum1 kerna syg dan bukan kerna cinta..kami berbeda dr laki..singkirkan jer diye dr hati ko twos…

  62. em…cinta
    betulla kata org….saat die pergi dan tak bersama kita lagi…baru kita tau erti kehilangan ….erti kesunyian..waktu die masi ade …kita tak menghargainya…masa pun susah nak luangkan utknya…tapi bila kata putus di berikannya..tangis darah sekali pun….die takkan terima kita kembali…..susah sangat kah bercinta?kenapa jarak mencari taruhan?andai sudah tersurat engkau bukan milik ku….kenapa kau hadir..membawa siribu luka….

  63. setelah puas ku merayu….
    akhirnya baru ku tahu….semuanya kehendak org tua mu…aq akur..kerna cinta kita tak di restui……

  64. aku kehilangan mu….

  65. […] v) Kehilangan Cinta Hati Bagai Raga Tak Bernyawa.. – palie >>cukup untuk meluahkan segala yang terbuku di hati […]

  66. tengku maya sari – erk.. kehilangan saya?

  67. halaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhh
    mulllllllllllllllllllllllllllllkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk,ra paham aku

  68. khilangn cinta kali pertama sgt2 myakitkn..smpai rs tkt nk bcinta selama2nye..

  69. Bersabarlah dengan ujian dariNya. Saya pun pernah alaminya tapi saya seperti berada di tempat si gadis. Sukar sebenarnya untuk saya buat keputusan utk tinggalkan lelaki yang baik sepertinya, tapi saya terpaksa kerana saya tak dapat lupakan kawan baiknya (my first love). Salahkah saya, hanya tidak mahu dia lebih terluka kelak bila dia tahu selama ini saya menyukai kawan baiknya. Kini saya hanya mampu berdoa moga dia bahagia. Hingga kini saya terus menanti.. Saya cuba tidak menyesal apa yg berlaku. Harap awak lebih tabah jalani hidup ini.

    • memang sakit rasenya khilangn org yg kite syg,apatah lgi dia telah melukai hati kita …saya sayangkan dia tpi dia telah melukai hati saya….boleh tolong sye mengubati hati ini … sya btul2 rse tertekan skunk dan perlukn teman………

  70. sabarla palie .
    semua tu dugaan hidup .
    azie sbg gurl memahami pasaan tu.
    walaupun rasa sayang tu ada tapi dalam ati tak da cinta .
    memang susah .
    lagi2 ati kita masih ada dekat yang lama .
    azie pun dalam situasi blurr .membuat pilihan antara dua . susah nak buat pilihan . sekarang ada yang baru . sayang tu memg ada . cinta dalam hati blum ada .azie try untuk trima yang baru walaupun tahu hati ni bukan untuk dia. azie tak sanggup sakit kan ati dua2. susah2 .

  71. saye jugak xthu mcmna klau sy ada di tmpt awk..
    stelah 2 tahun….
    dengan rileknye dy ckp cm2…………….
    tp..
    awk fkla positif…
    awk sendiri ada maruah kan sebagai lelaki..
    klau ternyata dia tak sayangkan awk…
    awk kna belajar lupekkan dy..
    mgkin susah..
    tapi itu yang terbaek.
    setiap manusia punnya jodoh masing2…..jd mgkin bukan dy y utk awk..
    mungkin sussah nk terima hakikt 2 kan…..tapi nk buat cmane lagi….klau u sedih pun…ade dy tahu?
    ade dy ksah?
    y ade mungin awk cume ganggu kebahgiaan dy dgn insan yang dy plih skg ni…sbb awk beri dy sebuah perasaan rasa bersalah yang amat sangat..
    cinta kat org xselalu dpt memiliki..
    kdg2,cinta 2 perlu pengorbanan..
    kalau u betul2 cintakan dy…so relakan dy bahagia..
    carilah pengganti……sbb itulah yang terbaek…ye…mmg susah nk bukak pintu hati…tp cubelah bykkn bergaul….berdoa….lastly……..berserah…..harap u x cdih lagi…………..
    saye ckp dr pglaman juga…y mana sy sendiri skrg dtingglkan si dia………………….

  72. salam…..
    sedih kisah awk…….

    “Hati yg suci,jika diberi kpd manusia nescaya akan dipunahkannya. Hati yg luka, jika diberi kpd ALLAH nescaya akan dipulihkannya”.

  73. Saya sekarang mengalami apa yg en.palie alami.
    Saya berkenalan dan bercinta selama 7 tahun dan bertunang baru 10 bulan merancang dlm tahun nie hari lansung nyer..persiapan telah buat sedikit2. Sejak akhir2 nir mmg kami ada perselisihan faham..kami tak berjumpa,sms atau kol selama 3 minggu.. akhir nyer saya pada hari yg sy rasa nk kol dia, saya dapat panggilan dari along saya menyatakan tunang saya mempunyai hubungan cinta dgn isteri dia.Denga keaddan terkejut saya hunbungi isteri along saya untuk kepastian. Isteri along saya suruh saya tanya sendiri pada tunang saya. Saya paksa dia ckp dgn jujur isteri along saya mengia kan hubungan mrk. Jantung saya rasa terhenti seketika. dan kemudian saya hubungi tunang saya untuk kepastian, dan dia pun mengiakan dan mengatakan telah lama hubungan mrk dgn nada marah..saya cukup sedih dia mengatakan sedemikian..saya baca msj mrk, terdapat msj yg berbunga2 ‘cinta abg untuk mama syg’, ‘nyawa abg adalah nyawa mama syg’,’jgn tinggalkan abg syg’ abg sayang mama’, ‘dihati abg hanya ada mama seorg’ I LOVE U MAMA…yg paling sedih tunang saya ada msj mengatakan tak pernah ada cinta dihati dia selama kami bersama 7 tahun..cuma mengatakan sayang..Sepanjang sy bercinta dgn tunang saya, tak pernah sy dpt msj sebegitu rupa..tak pernah..amat memilukan bila saya baca..setelah sehari tak tido, pagi esok nyer tunang saya tanya apa keputusan family?? sy nak jwb pun tak tahu,saya dlm delima..sb saya amat sayangkan dia.. selepas 3-4 kali kol, akhirnyer dia membuat keputusan untuk memutuskan hubungan yg dibina selama 7 tahun begitu sahaja..Manakala isteri along saya ingin bercerai..dan along saya setengah giler di buatnyer..bila saya tanya tunang saya knp?? dia kata msj tu cuma main2 jer.. tak ada perasaan..adakah itu msj main2 perasaan?? susah unutk saya terima keadaan ini..sering menangis..menangis..byk saya korban untuk dia..byk kenangan pahit n manis bersama..payah untuk melupakan dia..saya jadi hilang arah..apa salah saya??kakak ipar saya selama ini saya byk bantu susah senang,rupanyer menjalin hubungan dgn tunang saya bertahun sudah..amt terkejut untuk menerima keadaan ini..tunang saya boleh kata kita cuma boleh jadi KAWAN sekarang.. tak lebih dari itu..lagi la runtuh hati saya..mana pergi nyer kasih sayang dia selama ini?? sedih untuk tanggung penderitaan ini…amat pedih..sehingga sekarang saya masih sedih..

  74. ame-ame…sudahlah…yg lalu byarlah berlalu,bka lembaran baru tk mencapai yan9 lebih bk..suatu hari km kan tmukan sosok wnita yan9 km in9inkan n y9 insyaallah bsa temanimu sampai di kehidupan akhirat nanti,insyaallah…jka km bersabar,n tdak men9khianati allah…karna pacaran sebelum waktunya merupakan salah satu pengkhianatan ba9i allah…

  75. cinta.. cinta…cinta…. kata kunci yang telah banyak membawa keberuntungan beberapa orang dan juga banyak membuat orang dalam keterpurukan.
    Berapa banyak Band yang melejit karena lagu cintanya, dan berapa banyak orang masuk kubur karena cintanya. balance kan

  76. cinta kdang menyenangkan
    cinta kadang menyakitkan,,
    benar nggak gan???
    heee…

  77. cinta… enth knp dia yg memilih kita dan akhirnaya menyakitkan hati ini..
    sanggupkah jiwa nie membenci cinta yang selama ini bertahta dihati kita. kejam kah dia.. kekdng terpk.. adakah dia sudah merancang semua ini dr mula lagi.. andai x sngt knp pertahankan hubungn itu sehingga bertahun dan akhirnya leraikan seolah2 dia mudah. ibarat baju pakai basuh. seolah luka cinta itu bisa sembuh dgn basuhan ini … kejamnya

    • memilih,dipilih dan terpilih,,,,,,,,,,,,,,,,,!!! itulah bagiq cinta yg harus di pahami,,,! cinta adalh sebuah kekuatan,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: