Berbumbungkan Langit, Berlantaikan Bumi…

20 Jun 2008.

Akhirnya, berjaya jua diriku ini menawan puncak Gunung Tebu yang berketinggian 3401 kaki. Hembusan nafas kelegaan jelas terasa. Seakan tidak percaya apabila kaki ini berjaya menjejak langkah di puncak gunung ini. Kepuasan menawan puncak gunung ini ternyata berjaya menghilangkan segala keletihan yang dialami sebelum ini. Keletihan mendaki.

Untuk kali ini, aku tidak mahu berceloteh panjang lebar. Cukuplah sekeping gambar buat tatapan semua. Rasanya ia sudah memadai untuk menghuraikan seribu satu cerita. Bagiku, sekeping gambar lebih baik dari seribu patah perkataan. Oh ya. Hampir terlupa. Sebenarnya Gunung Tebu ini terletak di Besut, Terengganu.

Oklah. Aku berhenti mencoret setakat ini dahulu. Maaflah. Tiada melodrama atau melankolik diselitkan buat masa ini. Lain kali sahajalah.

Noktah.

29 Respons

  1. whoa…lawonye pic tue…nk nyemak sat noks…gunung tebu cm best jer…tinggi x,penat x naik hehe..soklan pe neh..peace!

  2. nice view .. penah berkampung di besut pada ’97, Jambori Pengakap Malaysia dan Asia Pacific. tapi tak sempat mendaki gunung ini. huhuhuhu
    *dream*

  3. huhuhuhhu……
    lasakk no hang nie……

    kalo sy…tak tercapai dek ketahann fizikal ku….
    xsuka manjat gunung ke bukit ke tangga ke ahakss

  4. ~Yup!!Palie mmg r “the great cLimbEr of the MounTain!”..hahaha~
    ~Tahniah!TAhniah!!Lain kali EverEst pLop!ChayOOk…~

  5. tahniah! mesti penat pun hilang tengok pemandangan yang indah ni kan.
    🙂 nice photo by the way.

  6. zue – huh… mesti laa penat time nk naik tu… semput dada ni dibuatnya…

    fara – datang sini… ajak ramai2.. baru best mendaki…

    izan – lasak? xde laa… biasa2 jer… naik pelan2…

    ateh – ateh lagi power kan… stamina kuat… x sempat nk kejar time naik gunung tu..

    aishah – thanx…

  7. bestnya naik gunung!
    first n last nek pown gunung ledang, setahun yang lepas…
    btw, salam ziarah!

  8. tiba-tiba rasa nak makan tebu.
    huhu..

  9. apa lagi…
    gunung everest la plak sasaran seterusnya

  10. ak 0143 – huh… cam menarik gak gunung ledang tu.. bleh laa try pasni…

    broken nigina – hahaha… kat gunung tu xde tebu langsung…

    aremierulez – x cukup stamina lagi laa bro…

  11. hehe takpe. walopun tiada melodrama atau melankolik, tapi masih ada jiwa untuk entry nih.

    kadang2 kita tak perlu bcakap banyak..😀

  12. canteknyer gunung tebu..
    🙂

  13. cantek………..

  14. baru tadi masuk dlm gunung tebu…lenkali anjurkan mendaki gunung tebu utk pembace2 blog ni, syok aktiviti2 cam ni lagi2 mendaki

  15. best ke mdaki gunung..
    Last mdaki ms study dl..pi mdaki gunung kat N9..
    serikkk T___T
    Lengkali wat lah xtvt mandi lautt…haaaa tu bestttt ahasksss

  16. nice view~

  17. baru nak tanya tang mana gunung tu.. kat terengganu rupanya. hehe

  18. wah. panjat gunung. bestnya. penat tak palie? huhu. gunung tebu ni kat area mana ye

  19. Greetings and salamz…

    What a breathtaking view!!

    Gr8 captured..

    Selamat berhujung minggu.

  20. wow…pemandangan lawa…lama aku x naik gunung…bila la agaknya peluang aku dapat naik gunung lagi….

  21. palie..gununk tebu ni yg kite daki ngan dak club doluw toh ke? kalo yer aku pon nk tompank bange ngn diri sndrik kat entry kau yg ini..ehe

  22. Hi friends, it’s michael from bigmoneylist again. Sorry for the bulk message but I’m trying to let everyone know as quick as possible. Just started the TechnoFav Train where you add everyone’s blog URL to your Technorati favorites list and everyone adds your blog to their Technorati favorites list. Details are at: http://bigmoneylist.blogspot.com/2008/07/technofav-train.html
    Hope to see you there, mega cheers, michael

  23. hahah..takde hembusang melankolik ke tulisan kali ni?…x syok aa…

  24. wah. wah.
    tahniah.
    =)

  25. hey you, yes you…

    menawan puncak gunung tebu ya…. best ker panjat2 gunung?

  26. saya naek.tapi x sampai separuh.last2 g mandi air terjun je.haha.

  27. 🙂 kitEr dah giE dah..
    camping kat puncak gunung tEbu…
    walaupun banyak cabaran nak blEh sampai kat atas…
    tapi pEngalaman mEndaki gunung tEbu sangat bErharga🙂
    kalo tak silap 8 jam mendaki baru sampai puncak🙂

  28. lama tak update blog bro?

  29. Al00..Leh j0in x?Sy ni slah s0rng guide kt gnung tebu..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: