Projek ‘Bing Bang’…

Matlamat projek ‘Bing Bang’ ini adalah untuk mencapai 1000 blog serta meningkatkan jumlah trafik ke setiap blog yang terlibat. Menarik? Barangkali. Aku sekadar mencuba ketika proses ketandusan idea berlaku.

*Start Copy Here* You do not have to be tagged to play along. This game is simple and so are the rules. 1. Copy from *Start Copy Here* through *End Copy Here* 2. Add your site(s) to the list. Just be sure to post at each site you add. 3. Tag or don’t tag, your choice, however, the more tags you create the bigger the list will grow. 4. Let me know your blog’s name and url by leaving me a comment HERE. I will add you to the master list. (If you would like a scroll box code, leave me your email address and I will email it to you.) Scroll Box Example. (I decided not to use the box for the Big Bang for ease of copying.) 5. Come back and copy the master list back to your site, often. This process will allow late-comers to get as much link benefit as the first ones in.
Teruskan membaca

Advertisements

Di Sebalik Makna Sekuntum Bunga…

Untuk entry kali ini, aku mahu lupakan seketika tentang revolusi. Hanya lupakan seketika. Dan bukannya bermakna melupakan selama-lamanya. Pasti aku akan berbicara lagi mengenai revolusi andainya ilham ataupun idea datang menjelma. Lagipun aku tidak suka berbicara mengenai perkara yang sama berulangkali. Pasti ada yang muak pabila membaca perkara yang sama. Biarlah entry ini menjadi entry selingan bagi entry-entry terdahulu. Aku tidak kisah andainya ada yang mengatakan blog ini ‘caca-marba’ atau tiada ‘niche’ yang tetap. Sepertimana yang telah kukatakan sebelum ini, aku menulis hanya untuk kepuasan diri sendiri. Dan aku amat menghargai segala komen atau kritikan yang diberikan untuk setiap entry dalam blog ini.

Untuk kali ini, aku ingin berkongsi info berkenaan bunga. Bunga seringkali dikaitkan dengan insan bernama ‘wanita’. Contohnya, “Menyunting Bunga Di Taman” yang bermaksud merisik anak gadis untuk dijadikan calon isteri. Itu hanyalah sekadar satu contoh yang menjadikan bunga itu sebagai simbol seorang wanita. Rasanya banyak lagi bidalan bahasa yang mengaitkan wanita dengan bunga ini. Jadi, tidak perlulah aku menghuraikan secara panjang lebar di sini. Oklah. Di bawah ini ada serba sedikit info berkenaan maksud yang tersirat di sebalik sekuntum bunga. Info ini diperolehi dari klienku untuk dimasukkan dalam web FlowerHub.

Lily Stargazer (Pink) – I See Heaven In Your Eyes
Lily White – Pure And Innocent Love
Lily Yellow – Live For The Moment
Lily Orange – Honoured Love, Respected Love

Rose Champange – You’re Tender And Loving
Rose Orange – You’re My Secret Love
Rose Pink – I Declare My Love Openly To You
Rose Red – Passionately In Love
Rose White – I’m Worthy Of You, High Spirited Pure Love

Melalui info yang diberikan ini, aku pasti kita semua mendapat sedikit gambaran mengenai bunga. Jadi, pilihlah bunga yang bersesuaian untuk dihadiahkan buat insan yang teristimewa. Semoga kita semua sentiasa berbahagia dan mendapat keredhaan-Nya. Amin.

P/s: Oh ya. Sebelum aku terlupa, ingin kulafazkan ribuan terima kasih kepada Cik Aria Ayumi kerna sudi memberi award kepada blogku yang seberapa ini. Award yang diberikan itu benar-benar menaikkan motivasi diriku untuk berblog dengan lebih kreatif dan kritis. Lain kali, buatlah lagi. Dan jangan lupa sediakan hadiah-hadiah yang menarik. Hehe.

Hujung Minggu Yang Santai…

Sedar-sedar, sudah masuk beberapa episod kisah luka lara dalam blog aku ini. Rasanya sudah sampai masanya untuk aku tamatkan episod luka lara ini. Agar ianya tidak tersebar menjadi penyakit wabak epidemik. Mungkin aku akan menyambungnya di dalam versi berlainan pula nanti. Mungkin versi novel. Ataupun versi drama. Hahaha. Aku hanya katakan mengenai kemungkinan sahaja. Aku tidak berjanji untuk melaksanakannya. Malah, hingga saat ini, tiada satupun tanda-tanda yang menunjukkan ke arah itu.

Seperti yang aku janjikan sebelum ini, tiada lagi entry yang berbaur emosional. Takut-takut ada yang meluat lantas memuntahkan cecair hijau dari mulut. Lantas membatalkan puasa yang telah diusahakan seharian. Jadi, untuk keuntungan kedua-dua belah pihak maka terhasillah entry kali ini. Ahh. Jauh nampaknya aku merepek. Sebenarnya terlalu banyak aku nak coretkan di sini. Idea datang mencurah-curah laksana cecair amylase yang mengalir melalui liang-liang esofagus. Namun, kekangan masa sebelum ini benar-benar menghalang aku berbuat demikian. Aku tidak menyalahkan masa tapi sekadar menganggap ianya sebagai pemangkin ke arah itu. Haha. Alasan semata-mata. Alasan yang dizahirkan oleh minda separa sedar.

Padat. Itulah yang dapat aku ringkaskan mengenai carta kehidupan pada minggu lepas. Aku cuba simpulkannya seperti yang tertera di bawah. Kemalasan benar-benar menguji keimananku di bulan Ramadhan ini. Ahh. Biarkanlah. Aku tidak peduli lagi semua itu. Coretkanlah apa yang aku suka di blog ini. Tiada siapa yang marah. Hanya sekadar komen serta kritikan sahaja yang bakal aku terima. Jadi, mengapa harus takut untuk mencoret segala yang tersimpan di benak minda ini. Mungkin ada yang suka. Mungkin juga ada yang benci. Persetankan semua itu. Masing-masing ada kehendak serta citarasa sendiri. Huh. Aku melalut lagi.

27 September 2007
Aku bekerja sperti biasa pada siang harinya. Agenda yang sebenarnya bermula tepat pada pukul 6.00 petang. Yupp. Sekali lagi aku membuat catering secara part-time dengan Mak Jah Cafe. Rujuk entry yang lepas berkenaan Mak Jah Cafe. Kali ini, rumah Naib Canselor sekali lagi membuat Jamuan Berbuka Puasa serta Sambutan Hari Lahir. So untuk hari itu, terpaksalah krew Mak Jah (termasuklah aku) bekerja keras sedikit. Maklumlah terpaksa menyediakan hidangan sebanyak 3 kali. Kali pertama semasa berbuka puasa. Hidangan kedua selepas solat Maghrib dan hidangan yang terakhir adalah selepas solat Terawih.

28 September 2007
Hari ini agak bersejarah dalam hidupku. Akhirnya, termakbul doaku setelah lama bercita-cita untuk melawat Rumah Anak-Anak Yatim. Hari ini aku hanya bekerja separuh hari kerna Program Ke Rumah Anak-Anak Yatim Muar anjuran Kelab Kaunseling & Kerjaya (KKDK) UTM Skudai bermula pukul 12.00 tengahari. Tanpa segan-silu, aku memohon cuti kerja separuh hari dari boss aku semata-mata ingin mengikuti program yang bernama ‘Program Jalinan Kasih‘ ini. Perjalanan ke Muar dari Skudai memakan masa hampir 3 jam. Rombongan kami tiba di sana pada pukul 3 petang. Program bermula dengan ucapan serta taklimat serba ringkas dari pihak penyelia Rumah Anak-Anak Yatim. Kemudian, kami meneruskannya dengan aktiviti ‘Ice-Breaking’ dalam LDK (Latihan Dalam Kumpulan) dan diikuti dengan aktiviti Dynamic Games. Acara diteruskan dengan Majlis Penyampaian Sumbangan Hadiah yang berupa diari-diari serta papan carrom kepada anak-anak yatim. Tersentuh hati kecilku apabila melihat telatah serta keriangan yang tergambar di wajah mereka. Alhamdullilah. Itu sahaja yang dapat aku ucapkan. Terasa begitu pantas masa berlalu. Sedar-sedar, waktu berbuka puasa tiba. Aku mengambil kesempatan yang ada untuk menjamu selera bersama anak-anak yatim ini. Kami hanya menjamah sedikit buah kurma serta kuih-muih sebelum bersama-sama mengerjakan solat Maghrib secara berjemaah. Dan acara berbuka diteruskan kembali setelah selesai menunaikan solat. Dan di saat ini aku berpeluang untuk beramah mesra serta mengenali mereka dengan lebih dekat. Program ini diakhiri dengan seisi bergambar bersama-sama dengan semua pihak yang terlibat.

Program Jalinan Kasih

29 September 2007

Pada tarikh ini, satu majlis berbuka puasa yang bernama ‘Program Al-Mubarakah‘ telah diadakan oleh KKDK di Kolej Tun Razak UTM Skudai. Di sini, barulah terasa keakraban hubungan di antara ahli-ahli KKDK di mana hidangan serta juadah berbuka puasa dimasak secara beramai-ramai sebelum majlis berbuka puasa bermula. Sebenarnya, gotong-royong ini telah bermula pada pagi semalam. Aku hanya sempat menolong setelah Program Jalinan Kasih selesai pada sebelah malamnya.

Program Al-Mubarakah
30 September 2007
Dan pada tarikh ini aku hanya tidur bergelimpangan di rumah sahaja. Kononnya nak menghilangkan keletihan terlampau sambil bersantai-santai menenangkan minda yang berserabut. Huh. Alasan untuk bermalas-malasan di hujung minggu. Pada sebelah petang, aku sekadar menemani sahabatku ke Plaza Angsana. Di sana nanti, sempatlah aku mencuci mata sambil mencari baju raya. Begitulah bisikan hati serta niat awalku. Namun kesadisanku memang terserlah. Rupa-rupanya duit gajiku belum lagi masuk. Nampaknya terpaksalah sekadar menenami sahabatku. Di Plaza Angsana ini, kemeriahan memang terasa. Kesibukan serta kehiurk-pikukan masyarakat di sini seolah-olah hari raya bakal menjelang esok. Ianya benar-benar mengamit kenanganku sewaktu kecil. Nostalgia katakan.

Oh ya. Aku hampir terlupa untuk berterima kasih pada Musnaz dan juga Azrul kerna sudi tag aku. Muznaz 2 tag. Azrul 1 tag. Nanti aku siapkan secepat mungkin apabila kelapangan menjengah aku. Hehehe. Oklah, tamat di sini entry kali ini. Lain masa, aku berceloteh panjang lagi. Itupun andainya ada yang sudi baca. Chow.

Di Sinilah Pengakhirannya…

Agak berbaur emosional tajuk entry kali ini. Pengakhiran sebuah blog? Entahlah. Semenjak 2-3 minggu ini, aku terasa malas untuk update blog @ tulis entry. Ketandusan idea? Yupp. Mungkin itulah yang dapat digambarkan pada saat dan tika ini. Masa juga terlalu perlahan berlalu. Hidupku terasa kekosongan. Jiwaku seolah-olah menjadi terlalu serba-salah. Diriku terasa gundah-gelana. Kebuntuan mulai menguasai diri. Serba tidak kena dibuatnya. Adakah aku akan kehilangan arah halatuju lagi? Entahlah. Sejarah mungkin kembali berulang andainya aku tidak berbuat sesuatu. Persoalannya, apakah yang perlu aku lakukan? Sesuatu yang tidak pasti? Ahh. Abaikan semua itu. Biarlah ianya berlegar-legar di benak fikiranku sendiri. Biarlah aku seorang sahaja yang menanggungnya. Tidak perlulah berkongsi dengan insan yang lain.

Break Up

Masih sama dengan hari-hari sebelumnya. Terasa tiada berlakunya anjakan paradigma pada diriku akhir-akhir ini. Mampukah aku mencorakkan kehidupan hari ini lebih baik dari hari semalam. Jawapannya tetap sama. Entahlah.

Adakah semua masalah yang membelenggui hidupku ini akan mengugat kredibilitiku untuk mem’blog’? Tidak pasti. Umpama mencari jarum di dalam jerami. Masih samar-samar. Bagaikan melihat cahaya lilin yang suram dalam kegelapan malam gelita. Di manakah menghilangnya [semangat + keazaman + kesungguhan + kecekalan] untuk update blog? Argghh. Mungkin aku perlu berehat seketika untuk mencari sumber insipirasi yang baru. Perlukah?

Nota Kaki : Hasil kebosanan yang terlampau, akhirnya tercetuslah 2 page baru dalam blog aku ini iaitu ‘Link’ serta ‘Lirik Lagu’. Mungkin tidak lama lagi, blog ini akan menjadi gedung lirik lagu melayu. Hahaha. Persetankan semua itu. Buatlah apa yang kita suka asalkan tidak menyusahkan hidup orang lain. Setuju?

Hakikat Sebuah Cinta…

Hakikat Sebuah Cinta – Iklim

Aku adalah insan yang tak punya
Cuma rasa cinta membara
Lalu tercipta rinduku padanya
Kerana cinta bahagia

Pujangga menyatakan oh cinta berharga
Dari emas dan permata
Lalu ku bawa cinta di persada jiwa
Sinar menyuluh gelita

Sewaktu debar cintamu terasa melanda
Bangkit rinduku padamu di ketika itu
Lalu tersentak diriku sedari lamunan
Kini sebenarnya aku telah kau tinggalkan

Aku adalah insan yang tak punya
Kilauan emas permata
Lalu kucuba menaburi cinta
Bagimu tiada nilainya
Tiada harta dan cinta

Agak ‘old school’ lagu yang aku paparkan kali ini. Bagi diriku, lagu ini ada nilai sentimental yang tersendiri. Yupp. Pandangan seseorang terhadap nilai sentimental sesebuah lagu agak berbeza. Masing-masing ada pendapat serta pendirian tersendiri. Terpulanglah pada selera individu tersebut.

Sebelum terlupa, aku nak promote satu lagi blog aku. Blog rasmi untuk Kelab Cute Little K-Car (CLK). URL : http://cutelittlekcar.blogspot.com

P/s : Sebenarnya aku tengah ketandusan idea untuk buat entry + malas menaip. Harap maaf.

A Cancer Men…

Salam… ari ni aku xde idea nak tulis apa… just nak share info skit pasal zodiak aku… info yang aku petik dari blog Fantasy World… kalu nak check pasal zodiak2 lain.. bleh laa jenguk blog tu… aku x dibayar untuk blog ni… saje2 je aku promote blog ni… layankan…

A Cancer Men

The most sensitive and the weakest emotional type in all Zodiacs he is the man. Most Artists are Cancer. Cancer is controlled by the “Moon” and the moon change it’s shape daily, so Cancer man’s emotional and moods change all the time too. You will confuse with him and yet it is his constantly changes that “Charm” you.

He never goes to get what he wants directly, but he will wait? For chance and opportunity to do so. Once he gets what he wants, he will not loose it, except if he gets tired of it by himself. The most sensitive man who can not stand rejection. He cares what other people feel or think of him. He hates loosing face and he tends to over protected himself, so sometimes people might think he is a cold person. Gifted, creative, imaginative, is Cancer.

A mystery and complexity play a major role in a life of a Cancer man. He could be very funny, very quiet, and suddenly very sad. Living with him could be much unexpected, for you will not know what his next mood is. If you like excitement and surprise, you have the right guy and never have a chance to get bored. He thinks of his home as “nest” and it is the safest place for him. If he feels hurt or depress he will stay at home alone quietly.

Once he feels better, he will come out of his retreat and lives normally again. Being a looser is not him. It is so easy to fall in love with this guy because he is gentle and a very polite guy. His wit and creative mind could win your affection. He will come out from his nest to protect you even if he is not opening himself up to other people much. Not many people will win his heart. His security is only when he has money in his pocket.
Teruskan membaca

Bandar Lucca…

Setelah bertahun2 mencari tempat asal kediamanku sewaktu kecil dahulu kala… akhirnya berjaya gak aku menemuinya… tu pun setelah puas aku merayu2 pada Makcik Google supaya dibukakan minda serta jiwaku untuk menerima kenyataan… rupa2nya diriku dilahirkan di Italy.. patut laa nombor IC aku kat tengah2 tu tertulis 69…. lebih kurang camni laa… xxxxxx-69-xxxx (nombor lain terpaksa dirahsiakan kerna bimbang dengan pakatan sulit antara sankai ngan pak ngah)…

Tanggal 22 Julai… baru laa aku tersedar bahawasanya aku telah dilahirkan di sebuah bandar yang terdapat di Italy iaitu Bandar Lucca… dan dipercayai bahawa nama samaranku ‘Lucca D Jiwa’ ni adalah berasal dari bandar ini… harap maklum…

Masih ragu2 dengan kenyataanku?
Ni sedikit info yg aku perolehi dari Cik Wikipedia << Sumber Di Sini >> untuk menguatkan hujah2 bernasku… selamat berinformasi…

Republic of Lucca

Bandar Lucca

Lucca is a city in Tuscany, northern central Italy, situated on the river Serchio in a fertile plain near (but not on) the Tyrrhenian Sea. It is the capital city of the Province of Lucca. Among other reasons, it is famous for being perhaps the largest Italian city with its medieval city wall still entirely intact (though the city has expanded well past the original wall boundaries).

Lucca was the second largest Italian city state (after Venice) with a republican constitution (“comune”) to remain independent over the centuries. In 1805 Lucca was taken over by Napoleon, who put his sister Elisa Bonaparte Baciocchi in charge as “Queen of Etruria”. This affair is commemorated in the famous first sentence of Tolstoy’s War and Peace:

“Well, Prince, so Genoa and Lucca are now just family estates of the Buonapartes.(…) And what do you think of this latest comedy, the coronation at Milan, the comedy of the people of Genoa and Lucca laying their petitions [to be annexed to France] before Monsieur Buonaparte, and Monsieur Buonaparte sitting on a throne and granting the petitions of the nations?” (spoken by a thoroughly anti-Bonapartist Russian aristocrat, soon after the news reached St. Petersburg).

After 1815 it became a Bourbon-Parma duchy, then part of Tuscany in 1847 and finally part of the Italian State.