Demimu Wahai Teman…

Tiada entry terbaru kali ini. Sekadar TAG dari kawan-kawan.

TAG PERTAMA

Dari AnakKawi

The Rules:

1. Link to your tagger and post these rules.
2. List eight (8) random facts about yourself.
3. Tag eight people at the end of this post and list their names.
4. Let them know they’ve been tagged by leaving them a comment on their blogs.

Rasanya aku pernah membuat TAG ini. Rujuk sini. Namun, untuk tidak menghampakan permintaan beliau, aku buat TAG ini sekali lagi.

1 – Suka memakai t-shirt hitam kerna bagiku ianya serasi dengan diriku. Terlalu banyak bilangan t-shirt hitam dalam koleksi pakaianku. Hinggakan diriku pernah ditegur oleh ibu kerna asyik memakai t-shirt hitam. Dan di sini, saya ingin tegaskan bahawa saya tidak pernah sama sekali terlibat dengan aktiviti-aktiviti Black Metal. Belia Benci Dadah !

2 – Suka mandi pada waktu malam dalam tempoh masa yang agak lama. Cari ilham kot.

3 – Suka pada kegelapan kerna bagiku ianya sungguh mendamaikan. Kegelapanlah yang dapat membantu tubuh kita tidur dengan nyenyak. Dan tidak lupa selimut hitam yang menjadi faktor pemangkin tidur lenaku.

4 – Suka berimaginasi sepanjang hari tanpa mengira masa serta tempat. Layankan sahaja apa-apa yang berlegar-legar di ruangan minda separa sedar ini. Adakalanya berguna. Dan adakalanya tidak. Gunakan akal yang waras untuk tentukannya.

5 – Suka kumpul tiket-tiket seperti tiket wayang @ tiket bas serta kad-kad prepaid. Dan tidak ketinggalan juga resit-resit dari mesin ATM. Entahlah. Aku pun tidak pasti kenapa aku berbuat demikian.

6- Suka modifikasi barang-barang persendirian seperti komputer, kereta, motor dan handphone. Mungkin kerna aku inginkan kelainan serta identiti tersendiri.

7 – Suka buat design tanpa halatuju @ konsep yang jelas. Kebanyakan design yang aku buat adalah secara spontan. Kebanyakan berdasarkan pada kehidupan aku sendiri. Yupp. Kehidupan ini pasti ada turun serta naiknya. Itulah hakikat roda kehidupan yang perlu kita tempuhi dengan tabah.

8 – Erk. Aku tiada idea lagi. Kerna aku sendiri tidak memahami diri ini sepenuhnya. Mungkin ada orang lain yang boleh nilai.

TAG KEDUA

Dari Noushy Syah

Start copy*

Great minds discuss ideas;
Average minds discuss events;
Small minds discuss people.

He, who loses money, loses much;
He, who loses a friend, loses much more;
He, who loses faith, loses all.

Friends, you and me…
You brought another friend…
And then there were 3…
We started our group…
Our circle of friends…
And like that circle…
There is no beginning or end…
Yesterday is history.
Tomorrow is mystery.
Today is a gift.

So now, let’s see how many circle’s of friends we can make by simply adding your link on this Friendship Meme!

*End copy here *

TAG KETIGA

Dari Angriani

Four Jobs I’ve Had

  • Technician
  • Waiter
  • Advertising & Marketing Executive
  • Web/Graphic/Multimedia Designer

Four Places I’ve Lived

  • Rumah keluarga di Kota Putra
  • Rumah sewa di Taman Teratai, Skudai
  • Apartment Melana di Taman Universiti
  • Sekarang di Bukit Besar, Terengganu

Four Movies I’ve Watched Over& Over

  • Legend Of Speed
  • Fast & Furious
  • Young & Dangerous
  • Sword Fish

Four Shows I Watch

  • CSI
  • Numb3rs
  • The Apprentice
  • Prison Break

Four Places I’ve Been

  • Taman Tamadun Islam, Pulau Man
  • Genting Highlands
  • Pantai Cherating
  • Port Dickson

Four People who Email Me Regularly

  • Entah. Tidak pasti.

Four Favorite Things to Eat

  • Nasi Dagang
  • Nasi Lemak
  • Nasi Ayam
  • Nasi Goreng Ikan Masin

Four Places I’d Rather Be

  • Makkah
  • Paris
  • New York
  • London

Four Things I Look Forward to this New Year

  • Lupakan segala kelukaan di jiwa ini.
  • Kerjaya yang lebih stabil.
  • Pasangan hidup yang serasi.
  • Ringankan bebanan keluarga.

Jikalau kalian semua kebosanan, silalah pilih salah satu TAG yang ada di atas. Aku malas untuk TAG orang lain. Hehe.

Advertisements

Projek ‘Bing Bang’…

Matlamat projek ‘Bing Bang’ ini adalah untuk mencapai 1000 blog serta meningkatkan jumlah trafik ke setiap blog yang terlibat. Menarik? Barangkali. Aku sekadar mencuba ketika proses ketandusan idea berlaku.

*Start Copy Here* You do not have to be tagged to play along. This game is simple and so are the rules. 1. Copy from *Start Copy Here* through *End Copy Here* 2. Add your site(s) to the list. Just be sure to post at each site you add. 3. Tag or don’t tag, your choice, however, the more tags you create the bigger the list will grow. 4. Let me know your blog’s name and url by leaving me a comment HERE. I will add you to the master list. (If you would like a scroll box code, leave me your email address and I will email it to you.) Scroll Box Example. (I decided not to use the box for the Big Bang for ease of copying.) 5. Come back and copy the master list back to your site, often. This process will allow late-comers to get as much link benefit as the first ones in.
Teruskan membaca

Dua Dalam Satu…

2 dalam 1. Dua tag disiapkan serentak dalam satu entry. Mesti ada yang tertanya-tanya. Biasalah. Kemalasan serta demam hari raya benar-benar memberi impak maksima kepada diriku dalam penghasilan entry kali ini. 2 tag dari Musnaz terpaksa digabungkan dalam satu entry. Menjimatkan masa serta lebih praktikal. Haha. Alasan skema yang terpaksa aku guna untuk melepaskan diri untuk kali ini.

Tag Yang Pertama : Interview Posa & Rayaku

*Sejak bila anda mula berpuasa penuh? – Entah. Tidak pasti. Rasanya Darjah 2 kot.

*Pernahkah anda ponteng puasa dan apakah alasannya? – Rasanya tidak pernah kot.

*Adakah anda pernah bermain bunga api dan mercun? – Yupp. Semestinya bagi seorang lelaki yang macho. Hehe.

*Juadah apakah yang menjadi kegemaran anda sewaktu berbuka? – Juadah masakan ibu sendiri.

*Lagu raya manakah yang anda suka? – Lagu-lagu raya yang lama-lama. Susah nak ingat semua tajuk lagu raya.

*Tahun ini anda beraya di mana? – Beraya di rumah datuk sebelah ibu. Kuala Terengganu.

*Pernahkan anda bertugas di hari raya – Tidak pernah.

*Apakah kenangan paling manis di hari raya? – Emm. Masa kecil-kecil kot. Time kumpul duit raya bersama-sama dengan sepupu.


Tag Yang Kedua : Paradigma Rayaku !

Apa erti Hari Raya pada korang??
Dari kaca mata seorang muslim, Hari Raya adalah hari untuk meraikan kejayaan melawan nafsu di bulan Ramadhan. Dari segi perspektif aku pula, Hari Raya adalah hari untuk berjumpa sanak-saudara yang tercinta.

Apa yang wajib korang buat bila Hari Raya Menjelma?
Bersalaman memohon kemaafan.

Pernah tak korang rasai Malam Lailatul Qadar??
Entahlah. Tidak pernah kot.

Bape Banyak Duit Raya pernah korang dapat??
Lebih RM100.

Kuih ape paling korang Suke Makan Masa Hari Raya??
Emm. Kuih Batu Buruk.

Letak gambar kenangan korang Masa Raya yang tak dapat dilupakan
Hahaha. Gambar Hari Raya ada kat kampung + malas nak letak.

SELAMAT HARI RAYA UNTUK SEMUA !
MAAF ZAHIR BATIN !

P/s: Terima kasih kepada Abang Bulus sebab sudi membuat ambigram untuk aku. Jasamu aku kenang hingga akhir hayat. Hahaha. Peace.

Ambigram Palie

Satu…

Rasanya seperti kelewatan sedikit untuk aku menyiapkan tag dari Azrul ini. Satu. Tajuk tag yang agak ‘simple’. Dan sepatutnya tidak memakan tempoh masa yang lama untuk disiapkan. Entahlah. Seperti biasa, aku memang tidak mengerti mengapa aku terasa kemalasan yang amat sangat. Mungkin juga kerna demam hari raya sudah menguasai seluruh jiwa nuraniku. Jadi di saat yang masih ada ini, aku gagahkan diri untuk menyiapkan tag ini. Layankan.

Capture a screen shot of your desktop.

Desktopku

Dan inilah rupabentuk fizikal desktop komputer aku. Aku lebih sukakan sesuatu yang ‘simple’. Bagiku ‘simple’ itu lambang korporat dan eksklusif. Cubalah perhatikan advertisement yang terdapat di media massa sekarang ini. Kebanyakan lebih ke arah rekabentuk yang ‘simple’ serta tidak terlalu kompleks. Janji ianya mampu menarik perhatian pengguna. Sekadar pendapat dari diriku yang baru 2 tahun berkecimpungan dalam kerjaya grafik. Mungkin ada yang tidak bersetuju. Terpulanglah pada pendapat setiap individu.

Tag di Bulan Ramadhan…

Akhirnya, Encik Sejuk membalas tag kepadaku. Walaupun nampak simple, ianya amat sukar untuk aku siapkan. Dan kerna itulah aku mengambil masa beberapa hari untuk menyiapkannya. Tajuk tag itu adalah “3 Cara Anda Time Kecik-kecik Dulu Untuk Ponteng Puasa”. Entahlah. Mungkin kerana aku tiada pengalaman dalam bab-bab ponteng puasa ini. Oleh kerana tidak mahu menghampakan permintaan beliau (Sejuk), aku siapkan tag tersebut. Apa yang aku tulis ini mungkin apa yang terlintas di mindaku sewaktu kecil dahulu. Rasanya aku tidak pernah buat kot. Tidak pasti. Lagipun aku sangat skema di waktu kecil-kecil dahulukala.

3 Cara Anda Time Kecik-kecik Dulu Untuk Ponteng Puasa :

1) Time mandi waktu tengahari – Buka shower kuat-kuat diiringi dengan buka mulut luas-luas. Hehehe…

2) Satu lagi time ambil air sembahyang. Sambil berkumur, sambil teguk air paip. Haha. Bukan kenyang pun.

3) Yang ini trick biasa. Buat-buat sakit perut, pening kepala dan sebagainya. Gerenti dapat puasa setengah hari jer.

Oklah. Setakat itu sahaja yang mampu aku tulis. Maafkan aku wahai Encik Sejuk kerna lambat menyiapkan tag ini. Sekian.

Oh ya. Aku tiada idea untuk tag sesiapa. Jadi, sesiapa pun boleh buat tag ini. Babai. Selamat Berbuka Puasa.

7 Weird Things About Me!

Jam 3.15 pagi. Itulah waktu yang tertera kaca monitor komputerku pada saat ini. Higga kini aku masih berjaga. Mungkin kerna diriku terlampau penat hingga tidak mampu melelapkan mata. Penat ! Yupp. Memang benar. Seharian aku bekerja hari ini. Masuk kerja pukul 9 pagi hingga pukul 6.00 petang. Then sambung kerja part time catering Mak Jah dari pukul 6.30 petang sampai 11.30 malam. Dan tika inilah baru aku berpeluang melayari dunia siber yang tidak bersempadan ini.

Emm. Sebenarnya aku terasa seperti kebetulan pula. Rupa-rupanya masih ada insan yang sudi men’tag’kan di kala benak mindaku ketandusan idea untuk memblog. Terima kasih Muznaz di atas kesudian beliau men’tag’ diriku yang tidak serba kekurangan ini. Oklah. Tajuk tag kali ini adalah seperti berikut :

7 Weird Things About Me!

1 – Suka memakai t-shirt hitam kerna bagiku ianya sangat cool. Terlalu banyak bilangan t-shirt hitam dalam koleksi pakaianku. Hinggakan diriku pernah ditegur oleh ibu kerna asyik memakai t-shirt hitam. Dan di sini, saya ingin tegaskan bahawa saya tidak pernah sama sekali terlibat dengan aktiviti-aktiviti Black Metal. Belia Benci Dadah !

2 – Suka mandi pada waktu malam dalam tempoh masa yang agak lama. Cari ilham kot.

3 – Suka pada kegelapan kerna bagiku ianya sungguh mendamaikan. Kegelapanlah yang dapat membantu tubuh kita tidur dengan nyenyak. Dan tidak lupa selimut hitam yang menjadi faktor pemangkin tidur lenaku.

4 – Suka berimaginasi sepanjang hari tanpa mengira masa serta tempat. Layankan sahaja apa-apa yang berlegar-legar di ruangan minda separa sedar ini. Adakalanya berguna. Dan adakalanya tidak. Gunakan akal yang waras untuk tentukannya.

5 – Suka kumpul tiket-tiket seperti tiket wayang @ tiket bas serta kad-kad prepaid. Dan tidak ketinggalan juga resit-resit dari mesin ATM. Entahlah. Aku pun tidak pasti kenapa aku berbuat demikian.

6- Suka modifikasi barang-barang persendirian seperti komputer, kereta, motor dan handphone. Mungkin kerna aku inginkan kelainan serta identiti tersendiri.

7 – Suka buat design tanpa halatuju @ konsep yang jelas. Kebanyakan design yang aku buat adalah secara spontan. Kebanyakan berdasarkan pada kehidupan aku sendiri. Yupp. Kehidupan ini pasti ada turun serta naiknya. Itulah hakikat roda kehidupan yang perlu kita tempuhi dengan tabah.

Oklah. Rasanya dah cukup 7. Pasti aku dicop mengada-ngada andainya aku buat lebih dari itu. Betul kan? Dan sekarang, tibalah masa untuk aku tag 7 manusia pelik (ataupun boleh dikatakan bertuah) iaitu:

1 – Pak Ngah
2 – Ajurina
3 – Sankai
4 – Hariz
5 – Azrul
6 – Sejuk
7 – Tongah

Sekian. Terima kasih daun keladi.

Lima…

Tag? Inilah pertama kali diriku di’tag’ oleh seseorang. Sama seperti Azrul Angkawasan (Angkawasankah dia?). Dan orangnya tidak lain dan tidak bukan… Pak Ngah. Apakah salah diriku wahai Sang Kepakngahan hingga aku di’tag’ sedemikian rupa. Adakah diriku ini berhutang jiwa raga dengan dirimu? Katakanlah kepada diriku dengan sejujur-jujurnya. Agar tidur lenaku tidak tergugat kenyenyakannya.

Oklah. Persetankan segala persoalan-persoalan yang bermain-main di benak minda. Itu hanyalah mainan serta khayalan dunia semata-mata. Dan lupakan segala emosi bergelojak di jiwa. Atas dasar persahabatan yang telah utuh terjalin selama ini, aku kupenuhi permintaan Pak Ngah yang tidak seberapa ini. Akan kugagahi diri bersama-sama tenaga kudrat yang sedia ada untuk menaip bait-bait perkataan lantas menjawab segala persoalan yang wujud dari ‘tag’ ini.

Lima? Sungguh ringkas tajuk ‘Tag’ yang diberi. Akan tetapi, untuk menyiapkannya mungkin tidak semudah tajuknya. Dan pastinya aku terpaksa mengambil masa yang agak lama sedikit untuk menyempurnakannya. Barangkali sepurnama bulan mengambang. Ataupun sebatang rokok yang dihisap oleh Sankai (Betul ke beliau menghisap rokok?).

Ahh. Aku perlu berhenti membebel. Andainya aku terus membebel tanpa hala tuju yang jelas, pasti entry ini akan menjadi sebuah novel. Novel? Mampukah aku menghasilkannya?. Semua itu karutan sahaja. Oklah. Dengan bangganya, aku mulakan acara ‘tag’ ini.

5 things found in my bag:

Buku Nota. Aku mencatat segala idea @ ilham yang terlintas di kotak fikiranku. Biasanya lakaran lebih banyak dari tulisan.

Pen Hitam. Aku tidak tahu kenapa aku lebih menyukai pen berwarna hitam dari pen biru. Pensel juga aku tidak gemari. Malah hampir segala lakaran aku menggunakan pen hitam. Agak pelik kan?

Milo 3 In 1. Pejabatku hanya menyediakan Coffee 3 In 1 sahaja. Aku agak kurang menggemari coffee kerana kandungan kafeinnya yang agak tinggi. Betul ke fakta ini?

Pen Drive Kingston. Tempat penyimpanan artwork-artwork aku yang terkini.

Handphone Motorola L7. Aku selalu letak dalam beg aku sebab malas nak letak dalam poket seluar.

5 things found in my wallet:

Duit. Ini satu kemestian untuk memudahkan proses perbelanjaanku.

Kad ATM. Hanya 4 keping kad ATM yang aku ada sekarang iaitu BCB, Maybank, RHB Bank dan Bank Simpanan Nasional.

MyKad. Sebagai bukti aku warga Malaysia.

Lesen Memandu. Untuk membolehkan aku memandu kereta @ menunggang motosikal dengan aman damai tanpa gangguan pihak JPJ.

Resit / Tiket. Resit ATM dan tiket wayang menguasai hampir 3/10 isipadu wallet aku.

5 favourite things in my room:

My Computer. Aku tidak dapat bayangkan kehidupanku tanpa sebuah komputer. Inilah sumber hiburanku untuk menghabiskan masa terluang.

Katil. Sungguh enak rasanya apabila dapat tidur di atas katil king size beralaskan tilam yang empuk.

DVD / CD. Anime. Movie. Games. Software. Pendek kata semua kategori ada.

Selimut Hitam. Sememangnya selimut ini berwarna hitam sejak azali lagi.

Kegelapan. Tanpa kegelapan, bagaimanakah aku mampu tidur nyenyak?

5 things I’ve always wanted to do:

Mengelilingi Dunia. Untuk mempelajari sesuatu yang baru.

Menjadi Jutawan. Siapa yang tidak mahu hidup mewah?

Memiliki Mitsubishi Lancer Evolution 8. Kereta idaman aku ini.

Membuka Syarikat Design. Insyallah.

Berkahwin. Masih kabur @ samar-samar.

5 things I’m currently into:

Blogging. Hobi terbaru aku buat masa sekarang.

Website Design. Inilah sumber mata pencarian rezeki aku.

Ubahsuai Kereta. Rujuk entry yang lepas.

Tidur. Perbuatan yang dilakukan dengan penuh keikhlasan. Tiada paksaan dalam melakukannya.

Balik Kampung. Menjenguk bonda serta ayahanda di kampung. Tanggungjawab seorang anak.